Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna vill förbjuda partipolitiska lotterier, erfar Expressen. Förslaget – om det går igenom – skulle vara ett hårt slag för Socialdemokraterna som tjänade närmare 150 miljoner kronor på lotteriverksamhet 2021.
– Det här är väldigt långt från Sveriges demokratiska traditioner, skriver Anders Lindberg, Aftonbladets politiske chefredaktör på Twitter.
Regeringen tillsätter omgående en utredning som ska se över ett förbud av partipolitiska lotterier. Socialdemokraterna har genom åren tjänat stora summor på A-lotteriet, Kombilotteriet, Femman samt Glädjelotten.
Nu vill regeringen och Sverigedemokraterna strypa pengakranen, erfar Expressen.
– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott.
Socialdemokraternas lotteriverksamhet har kritiserats genom åren för att den drivit personer med spelmissbruk till Kronofogden. Det nya lagförslaget skulle innebära att det blir förbjudet för partier att sälja lotter.
Förslaget skulle slå hårt mot Socialdemokraterna som är det parti som drar in överlägset mest intäkter, där en stor del kommer från lotterierna. 2021 uppgick partiets samlade intäkter till 340 miljoner – där lotterierna stod för 152 miljoner kronor. Det kan jämföras med Moderaterna som under samma år drog in totalt 136 miljoner.
Tobias Andersson (SD) vill gärna se att det nya förslaget införs under mandatperioden.
– I Sverige har vi en väldigt generös offentlig finansiering av politisk verksamhet, där vi skiljer oss från många länder. Det är bara Socialdemokraterna som har gjort sig beroende av andra stöd, från fackförbund och sin bedrägliga lotteriverksamhet, säger Tobias Andersson till Aftonbladet.
Förslaget skulle även påverka Moderaterna som startade M-Lotteriet i september 2020.
Möts av hård kritik
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S), kommenterar förslaget:
”Att regeringen och SD vill använda den politiska makten för att med riktad lagstiftning försvåra för oppositionen känns igen från länder med mer tveksam syn på demokrati. Vi har varnat för den här auktoritära glidningen tidigare och nu visar det sig i praktiken. Samtidigt attackerar de myndighetschefer och sprider hat och hot. Det här är ytterligare ett bevis på deras arbete med att göra Sverige mindre svenskt”, skriver han i en skriftlig kommentar.
Även Aftonbladets chefredaktör är mycket kritisk:
– Det här är väldigt långt från Sveriges demokratiska traditioner, skriver Anders Lindberg, Aftonbladets politiske chefredaktör, på Twitter.
Bulletin söker Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi (S) för en kommentar.
Läs även: Deltagande i terrororganisationer kan snart bli brottsligt