Under en pressträff på tisdagen meddeladenäringsminister Ibrahim Baylan (S) och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP) att cementtillverkaren Cementa får förlängt tillstånd att tillverka cement i fabriken på Gotland.
– En extraordinär situation som kräver extra ordinära lösningar, sade Per Bolund.
Regeringen förbereder tillfälliga och tidsbegränsade förändringar i miljöbalken för att avvärja risken för vad man kallar allvarliga samhällskonsekvenser.
Branschorganisationer, experter och oppositionspolitiker har uppgett att ett stopp för cementfabriken i Slite på Gotland skulle riskera hundratusentals jobb i Sverige då cement bland annat behövs för betong som används vid byggande.
– Förändringarna ger regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt- och vattenverksamhet inom ramen för det befintliga tillståndet, sade miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund (MP) på pressträffen.
– Det skulle innebära att det nuvarande tillståndet utsträcks i tid.
– Situationen har helt uppenbart blottat en allvarlig sårbarhet, sade näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Han sade att regeringen och berörda myndigheter arbetar intensivt för att minimera risken för allvarliga samhällskonsekvenser.
– Det är bara att konstatera att inom överskådlig framtid har Sverige behov av cement, sade Baylan.
– Ett produktionsstopp kan få betydande konsekvenser.
Bakgrunden är att Cementas kalkstensbrytning i Slite har ställts inför hotet om tvärstopp redan i oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen i början av juli avslog en ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för verksamheten.
Domstolen avvisade ansökan med motiveringen att Cementas miljökonsekvensbeskrivning var undermålig.
Effekterna av domstolsbeslutet kan enligt branschföreningen Byggföretagen bli stora, då cirka 75 procent av den cement som används i svensk samhällsbyggnad kommer från Slite.
”Rättsligt tveksam”
Cementa – som lämnade in sin ansökan om förlängt och utvidgat tillstånd för fyra år sedan – har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD) för att häva överdomstolens beslut och därmed kunna fortsätta verksamheten. Enligt Cementa var överdomstolens handläggning av ärendet felaktig och rättsligt tveksam. Men det är ännu oklart om HD, som beslutat att inte ge målet förtur, ens kommer att ta upp fallet.
Om rättsprocessen kring cementtillverkningen säger miljöminister Per Bolund att ”tillstånd ska bara ges om verksamheten lever upp till de krav lagen ställer”.
Ansvaret för att visa det ligger på den sökande verksamheten, och det är ingenting som ändras i dag, enligt Bolund.
– Det är viktigt att domstolsprocessen fortsätter och att den får ha sin gång, säger han.
Per Bolund kommenterar oppositionens förslag om att regeringen ska utfärda ett tillfälligt tillstånd för Cementas kalk brytning i Gotland.
– Regeringen har ingen avsikt att utföra ett tillfälligt tillstånd för Cementa, säger Per Bolund till Bulletin.
Alternativa platser för kalkbrytning
Per Bolund kommenterar om det finns alternativa platser i landet där företag kan ansöka om tillstånd för att bryta kalk.
– Alla verksamhetsutövare har möjlighet att söka tillstånd på de platser de anser är lämpliga för verksamheten. Viktigt är att understryka att den här typen av verksamheter ska uppfylla högt ställda krav på miljö- och hållbarhet som vår lagstiftning ställer, säger Per Bolund till Bulletin.