Italien drar åt tumskruvarna ytterligare på ovaccinerade, mot bakgrund av den skenande smittspridningen. Den som inte tagit sina sprutor stängs nu ute även från uteserveringar och kollektivtrafik, som hädanefter kräver ett så kallat ”superhälsopass”.
Med uppemot 220 000 nya fall av covid-19 på ett dygn satte Italien i torsdags ett nytt mörkt rekord.
Nu skärper landet reglerna ytterligare för det så kallade superhälsopass som redan har införts. Tidigare har den som enbart kan uppvisa ett negativt covidtest, den lägre graden av covidpass, kunnat resa kollektivt och vistas på uteserveringar. Men från och med måndagen, då nya regler börjar gälla, är det alltså slut med det – hädanefter krävs vaccinationsintyg.
I höstas förekom demonstrationer och våldsamma protester både i Rom och på andra håll. Protesterna gällde de hårda arbetsplatsrestriktioner som införts i landet. Men nu är läget ett annat, enligt journalisten Kristina Kappelin, numera chef för Medelhavsinstitutet San Michele på Capri.
– Det har varit förhållandevis lugnt och inga större protester eller demonstrationer har märkts av under helgerna, säger hon.
Kappelin tror att det beror på att italienarna i regel månar om sin hälsa.
– Man lyssnar på vad läkarna säger. Men det kan hända att situationen förändras igen nu, när många behöver vaccinationsintyg för att åka till jobbet och alla över 50 år måste vaccinera sig, säger hon, syftande på ytterligare ett beslut som klubbades av regeringen förra veckan.
Noga med reglerna
Superhälsopassen kontrolleras med hjälp av en särskild app i telefonen. Överlag har processen med vaccinbevis fungerat smidigt, tycker hon.
– Italien som annars är ett land som har betraktats som dåligt organiserat har i det här fallet inte haft några problem med nedladdning av bevis och så vidare. Människor i min omgivning har varit väldigt noga med reglerna – men är också väldigt rädda, säger Kristina Kappelin, som nyligen tillbringat ett par veckor i Rom.
Italien drabbades hårt under den första coronavågen, men lyckades så småningom dämpa smittspridningen och klarade sig därefter förhållandevis bra i jämförelse med många andra europeiska länder. Men på senare tid har läget återigen förvärrats.
Presidentval väntar
Den 24 januari röstar det italienska parlamentet i den första omgången av presidentvalet. Silvio Berlusconi är högerns kandidat och det är troligt att även den nuvarande premiärministern, Europeiska centralbankens tidigare chef Mario Draghi, blir ombedd att ställa upp.
– Jag har svårt att tro att det blir regeringskris mitt under pandemin. En sådan situation vill ingen ta ansvar för. Likväl har oppositionen som består av det högerextremistiska partiet Fratelli d’Italia sagt att de kommer att begära nyval efter presidentvalet. Men vägen dit är lång, säger Kappelin.