Facebook noscript imageTingsrätten: Polisens infiltration godkänns – långa fängelsestraff
Nyheter
Tingsrätten: Polisens infiltration godkänns – långa fängelsestraff
Attunda tingsrätt.
Foto:  Pontus Lundahl/TT.
Attunda tingsrätt. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Försvaret hade argumenterat för att det rörde sig om otillåten brottsprovokation från polisens sida, men tingsrätten ger infiltrationen tummen upp.

Två män får långa fängelsestraff för narkotikasmuggling efter polisens omtalade infiltration operation ”Costa”.

Männen, 40 och 58 år gamla, döms till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader, för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt Attunda tingsrätt är det klarlagt att männen var inblandade i en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige som genomfördes i februari förra året.

Den främsta frågan har dock handlat om huruvida polisen hade provocerat fram brotten, vilket männens försvarare har argumenterat för.

Smugglingen genomfördes nämligen i samråd med en infiltratör från polisen och försvaret menade att dennes roll var avgörande för att brottet skulle genomföras.

Frågorna har rört bland annat förhållandena när polisens infiltratör tog kontakt med männen samt att infiltratören delvis deltagit i planeringen av brottet och tillhandahållit den lastbil som transporterat cannabisen till Sverige.

Infiltratörens gärningar har inte varit avgörande

Tingsrätten anser dock inte att infiltratören har agerat otillbörligt eller att hans gärningar har varit avgörande för brotten.

”Tingsrätten har besvarat frågan nekande med stöd av omfattande utredning som visar att männen var involverade i verksamheter som distribuerar stora partier narkotika redan innan de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför ha skett även utan infiltratörens medverkan”, skriver rätten.

40-åringen döms för att ha planerat och beslutat nödvändiga åtgärder för smugglingen, samt för att tillsammans med andra organiserat transporten, paketeringen, förvaringen och avlämning av cannabisen i Kungsängen.

58-åringen döms för sitt deltagande genom att ha förmedlat kontakt mellan 40-åringen och polisens infiltratör, samt för att hjälpt till med planering av transporten.

Åklagaren: ”tydlig dom”

Åklagare Sara Nilsson säger att det sannolikt även kommer att bli en hovrättsprövning, men välkomnar tingsrättens ”tydliga dom”.

– Jag är glad över att de mycket grundligt tar sig an de olika invändningar som har gjorts och förklarar varför man kommit fram till att det inte varit otillåtet. Det är mycket värt för oss, polis och åklagare, att få ta del av den bedömningen.

Hon säger att man var väldigt försiktig för att säkerställa att man aldrig gick över gränsen för det tillåtna.

– Det har funnits situationer där vi varit eniga, polis och åklagare, om att ”den här åtgärden risker att hamna på fel sida av tillåtligheten”. När man tar ställning till detta har vi inte hela bilden, vi känner bara till delar av verksamheten, det gör att man måste vara försiktig så man inte trampar över gränsen.

TEXT: Marc Skogelin/TT

 

Bakgrund: Detta har hänt

Februari 2017: Infiltrationsoperationen inleds av polisens sektion för särskilda insatser (SSI). Uppdraget går ut på att inhämta information kring ett nätverk med svenskar som ska smuggla stora mängder narkotika till Sverige.

Våren 2017: En svensk polis och infiltratör träffar 58-åringen första gången. 58-åringen misstänks ha en koordinerande roll inom nätverket och blir SSI:s initiala målperson.

Maj 2017: Förundersökning inleds av internationella åklagarkammaren.

Sommaren 2017 till vintern 2019: Infiltratören och 58-åringen håller fortsatt kontakt, mestadels via telefon och en krypterad app. De möts också ett antal gånger. 58-åringen frågar infiltratören om han vill hjälpa till att transportera narkotika. Polisens målsättning blir att tacka ja till ett sådant erbjudande genom en så kallad kontrollerad leverans. Syftet är att hämta in bevis, kunna beslagta narkotikan samt att kunna följa mottagarna av lasten och eventuellt kunna lagföra organisationens medlemmar i Sverige.

Infiltratören får med hjälp av 58-åringen kontakt med en 40-årig man. Infiltratören erbjuds återigen att transportera narkotika och planerna konkretiseras.

11 februari 2020: En chaufför (egentligen en infiltratör från den tyska tullen) kör lastbilen till ett lager i Marbella där narkotikan lastas. Färden mot Sverige inleds.

15 februari 2020: En annan svensk polisinfiltratör får betalningen för transporten, 550 000 kronor i kontanter stoppade i en påse, i en kiosk i Uppsala. Lastbilen anländer strax därefter till sin slutdestination i Kungsängen norr om Stockholm. Polisen slår till mot de misstänkta.

TEXT: TT

 

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta ”provokativa åtgärder” krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

TEXT: TT

TT Nyheter