
I Sverige samarbetar Moderaterna med Sverigedemokraterna via Tidöavtalet. I EU har det sett annorlunda ut. Och det säger Moderaternas toppnamn Tomas Tobé i en intervju med Expressen att han ser fortsätta även efter EU-valet.
Ett ordkrig har utbrutit på X mellan Moderaternas toppnamn i EU-parlamensvalet Tomas Tobé och flera ledande sverigedemokrater, bland annat partiets toppnamn i EU-valet Charlie Weimers och partiledaren Jimmie Åkesson.
Det är efter att Tomas Tobé i en intervju med Tomas Nordenskiöld i Expressen kritiserat SD i EU-parlamentet och öppnat upp för fortsatt samarbete med Socialdemokraternas EU-partigrupp och den liberala EU-partigruppen, som det hettat till ordentligt på X.
– Ska vi ha majoriteter som bygger på att stödet för Ukraina är intakt och att vi kan göra saker framåt så måste vi bygga breda majoriteter, säger Tobé som också ställer krav på Sverigedemokraterna för att tänka sig ett större samarbete. Bland annat får inte SD:s partiledare Jimmie Åkesson tala om gränser i stöd till Ukraina och SD måste också sluta ”hundvissla” om lämna EU.
– Det har funnits ett antal partier i de här partigrupperna som också haft historiskt rätt nära band till Putin och Ryssland. Det är därför jag tror att det här mitten-högersamarbetet kommer att bestå, säger Tobé vidare.
Weimers svar: ”Hårresande”
På X kontrar SD:s toppnamn Charlie Weimers och skriver att högern för första gången kan få majoritet i EU-valet.
”I det läget vill M återigen vända sig vänsterut. För att det funkat så bra att kompromissa med de krafter som röstat emot stärkt gränsskydd, för kärnkraftsnedläggningar och för tusentals nya EU-regleringar”, skriver Weimers.
Han skriver att man kommer behöva göra upp med partier som man inte är överens med om utrikespolitik.
”Politikens innehåll är alltid viktigast. För att stoppa massinvandringen och vända Europas nedgång kommer röster från hela högern att behövas. Även de partier som inte är överens i utrikespolitiken med SD eller M”, skriver Charlie Weimers och fortsätter:
”Det var dåligt för Sverige när M var för fina för att förhandla med SD. Och med tanke på att den illegala migrationen är på de högsta nivåerna sedan 2015 är det hårresande att M nu vill upprepa misstaget på europeisk nivå.”
Tomas Tobé kontrar i ett inlägg och skriver att samarbetet i mellan SD och M i Sverige visserligen fungerat men att det är SD som valt samarbetet åt annat håll.
”Själv har jag dock samarbetat med flera partier i er partigrupp som valt en konstruktiv väg”, skriver Tobé.
Även SD:s partiledare Jimmie Åkesson har kommenterat på X och målar upp det som en konflikt mellan SD och övriga partier.
”Moderaternas toppnamn gör det väldigt tydligt: en röst på M är en röst på S. Beklagligt, men knappast förvånande. Denna vänsterliberala allians har dominerat europeisk politik i 40 år, och de tycker naturligtvis det är bekvämt att fortsätta i samma gamla spår”, skriver Åkesson.
M gör upp i sakfrågor i EP där vi får mest inflytande. Med Sd i Sverige har samarbetet kring t ex migration och brottslighet fungerat bra men i Bryssel har Sd sökt sig till andra partier. Själv har jag dock samarbetat med flera partier i er partigrupp som valt en konstruktiv väg.
— Tomas Tobé (@tomastobe) May 6, 2024
S: Hoppas på ny ”Decemberöverenskommelse”
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skrev i helgen på en löftesförklaring i Berlin tillsammans med andra socialistiska och socialdemokratiska partiledare i Europa om att aldrig samarbeta med ”ytterhögern”. Hon uppmanade också M-ledaren Ulf Kristersson att göra detsamma när tyske förbundskanslern Olaf Scholz besöker Sverige i början av maj.
- Vi vill inte se några europeiska Tidö-avtal. Det skulle öka splittringen i Europa. Den 13 maj kommer Olaf Scholz till Sverige. Jag hoppas att Ulf Kristersson då kan vara beredd att göra samma deklaration som vi gjorde i Berlin om att aldrig samarbeta eller samverka med extremhögern i Europa, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.