Collegesimmerskan Lia Thomas tävlade tidigare för universitetet UPenn:s herrlag. Thomas, som är transperson, tävlar numera som kvinna. Under tävlingar i helgen i USA slog hon bassängrekordet och vann damklassen på flera sträckor i utklassningsstil.
– Att vara transperson har inte påverkat min möjlighet att utöva den här sporten och att kunna fortsätta är väldigt belönande, har Lia Thomas tidigare sagt till Penn Today.
22-åriga transpersonen Lia Thomas slog under helgen flera bassängrekord i damklassen under tävlingen Zippy Invitational i Akron, Ohio, USA.
Lia Thomas, som biologiskt är född som man, slog flera bassängrekord när hon tävlade för universitetet UPenn vid tävlingarna. Hon vann sträckorna 200 yards, 500 yards och 1650 yards (vissa bassänger i USA är byggda i yardmått).
På samtliga sträckor slog Thomas bassängrekordet för damer. Hon satte dessutom årsbästa för damer i USA på 200 yards (1:41:93, vinstmarginal på knappt 7 sekunder) och på 500 yards (4:34:96, vinstmarginal på över 12 sekunder).
På 1 650 yards blev segermarginalen över 38 sekunder (15:59:17).
Innan Lia Thomas kom ut som kvinna tävlade hon som man för UPenns herrlag i simning under tre år.
Har sänkt sin testosteronnivå
Efter att ha genomgått en testosteronsänkande behandling under ett år har Lia Thomas fått rätt att tävla som kvinna enligt den amerikanska universitetssportorganisationen NCAA:s regler.
Lia Thomas resultat i dag är sämre än hennes personrekord från före könskorrigeringen. Men både hennes resultat i helgens tävlingar på 200 yards och på 500 yards skulle ha gett henne förstaplatsen vid förra årets universitetsmästerskap.
– Att vara transperson har inte påverkat min möjlighet att utöva den här sporten och att kunna fortsätta är väldigt belönande, konstaterade Lia Thomas i en intervju med Penn Today tidigare i år.
I Sverige har Svenska Friidrottsförbundet antagit en policy som tillåter barn och ungdomar upp till 18 år att själva välja vilket kön de vill tävla som. SM-tävlingar och vissa interntionellt klassade tävlingar är undantagna.
Även motionsidrottare över 18 år kan få välja om de vill tävla som man eller kvinna, enligt Friidrottsförbundets regler.