Facebook noscript imageTronskifte i ny opinionsmätning: S fortsätter tappa väljare
Politik
Tronskifte i ny opinionsmätning: S fortsätter tappa väljare
Socialdemokraterna fortsätter tappa i opinionsundersökningarna. Foto: Jonas Ekströmer/The Presidential Office of Ukraine/TT
Socialdemokraterna fortsätter tappa i opinionsundersökningarna. Foto: Jonas Ekströmer/The Presidential Office of Ukraine/TT

Enligt en färsk opinionsundersökning har Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna nu underlag för en majoritetsregering. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att tappa väljare.

Opinionsundersökningen från Demoskop på uppdrag av Aftonbladet visar på tronskifte, i alla fall om riksdagsvalet hölls idag. Enligt undersökningen har oppositionen tillräckligt underlag för en majoritetsregering. Undersökningen visar att 50,6 procent av väljarna skulle rösta på det blågula blocket.

– Eftersom L, KD och SD går framåt samtidigt som S backar blir det nu ett övertag på 50,6 procent. Trots att Magdalena Andersson har ett stort förtroende har vi nu ett spännande läge, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

Socialdemokraterna fortsätter tappa

Det är fortsatt tråkiga siffror från Socialdemokraternas perspektiv. Partiet tappar väljare för femte månaden i rad. Från 30,3 procent i juli har partiet sjunkit med 2,4 procentenheter och ligger i augusti på 28,7 procent.

– Magdalena Andersson har ett starkt förtroende bland det svenska folket. Hon har lotsat oss igenom pandemin och fram till ansökan till Nato. Det som händer nu är att den effekten trappas av efter andra utmaningar under sommaren, säger Karin Nelsson.

Nelsson menar dock att partiet borde få upp sina siffror något inför det stundande valet.

– Socialdemokraterna tenderar att göra starka valspurter. Jag tror att vi kan förvänta oss att S kommer att stärka sin ställning i opinionen, säger Karin Nelsson.

Liberalernas ökning

Enligt Demoskops vd är orsaken bakom Liberalernas framsteg, i mätningen 5,7 procent i augusti jämfört med 4,7 procent i juli, troligtvis en så kallad ”Johan Pehrson-effekt” och stödröster från övriga partier i blocket.

– Liberalerna har ju haft svaga opinionssiffror under den här mandatperioden. De fick 5,5 procent i valet 2018 och har sedan dess inte nått upp till de siffrorna, säger Karin Nelsson.

Partiledare Pehrson själv tror inte att ”Johan Pehrson-effekten” är orsaken bakom att partiets ökning.

– Jag är smickrad, men politik är inte stavhopp, det är en utdragen lagsport som spelas i hela landet. Vi vinner eller förlorar tillsammans, säger han.

Kristersson: ”Tillräckligt överens”

Under torsdagen höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tal på partiets valupptakt i Norrköping. Kristersson underströk att han ser positivt på samarbetet med Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Vi har sakta men säkert byggt ett lag på vår sida i politiken som är redo, som kan och vill. Vi har fyra partier på vår sida som inte är överens om allt men som är tillräckligt överens i de stora frågorna för att kunna åstadkomma resultat, sa han under talet.

Karin Nelsson tror att valhösten kommer bli intensiv och avgöras vid målsnöret med en hårsmån.

– Det är verkligen jämnt, det blir spännande, säger hon.

Läs även: Morgan Johansson om alternativa rättegångar: ”Organiserat förtryck

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu

fakta

Demoskops opinionsundersökning i augusti

Inom parentes visas den procentuella skillnaden från föregående månads resultat i opinionsundersökningen.

Moderaterna: 20,3 (-0,7)
Sverigedemokraterna: 17,7 (+1,4)
Kristdemokraterna: 6,9 procent (+0,8)
Liberalerna: 5,7 procent (+1,0)

Socialdemokraterna: 28,7 procent (-1,6)
Vänsterpartiet: 7,7 procent (-0,7)
Centerpartiet: 7,2 procent (+0,1)
Miljöpartiet: 4,8 procent (-0,1)

Övriga: 1 procent

Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser. Målgruppen är den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 247 intervjuer under perioden 24 juli–2 augusti och är genomförd som en webbundersökning.

Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen i dag.

Källa: Aftonbladet/Demoskop