När SVT gjorde ett inslag från förorten Norrby i Borås i somras blev en reporter hotad med att hon skulle våldtas. Under förundersökningen har inte SVT delat med sig av det oredigerade filmmaterialet från händelsen. Det framkommer också att SVT-reportern tycks uppleva att hon inte har stöd av sin arbetsgivare.
Den 23 juni i år åkte en kvinnlig reporter och hennes kameraman ut till den kraftigt segregerade stadsdelen Norrby i Borås. Norrby är enligt polisen ett särskilt utsatt område och enligt en kommunal rapport präglad av islamistisk extremism, kriminalitet och somaliska klanstrukturer.
Dagen före hade det varit ett stort bråk i området och SVT:s tvåmannateam skulle enligt SVT åka ut för att ”skildra efterdyningarna av bråket och vardagen för de som bor där”.
Det slutade med att den kvinnliga SVT-reportern och kameramannen blev hotade av en grupp med män. Reportern blev enligt egen utsago kallad ”hora”, ”fitta” och annat.
– Mörkklädda, Adidaskläder och masker, beskriver en polisman som kom till platsen gruppen med männen i ett vittnesförhör.
En av männen – som pekas ut som en 25-årig andragenerationens invandrare med rötterna i Syrien – kom fram till den kvinnliga SVT-reportern och var förbannad på henne. Hon hade varit på plats och rapporterat dagen innan och då hade han gått in i sändningen.
– Måste jag knulla henne för att hon skall förstå, sade 25-åringen enligt åklagaren.
I förhör säger SVT-reportern att hon kände ett stort obehag och blev rädd. Hon säger också att det hade slutat illa om inte poliser kommit till platsen och gått emellan.
Kriminell 25-åring åtalas
Hennes kollega, fotografen, säger i polisförhör att han kände sig rädd men att hans sympatier framför allt var med den kvinnliga kollegan.
– [Aggressiviteten] var mot [henne], jag stod bara i sidan. För henne måste det ha varit väldigt obehagligt, säger han.
Nu åtalas 25-åringen för olaga hot. 25-åringen har ett digert brottsregister och förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare gällande bland annat hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd, misshandel, rattfylleri och övergrepp i rättssak.
Polisen har använt bilder från polisens kroppskameror samt vittnesmål från poliser för att identifiera misstänkta. Man har också försökt använda sig av SVT:s eget inslag. I SVT:s inslag är emellertid flera ansikten maskade.
Polisen har inte fått ta del av det oredigerade materialet (utan maskning och med ytterligare bilder) från SVT – något som skulle kunna underlätta åklagarens möjligheter att identifiera fler inblandade och kalla till förhör eller utreda ytterligare brottsmisstankar.
Både reportern och fotografen uppger i polisförhör dagen efter att SVT inte har någon oredigerad version utan maskning eller videoklipp utanför det inslag som sänts.
– Generellt lämnar vi inte ut råmaterial (oredigerat material, reds anm.), kommenterar Anton Svendsen, redaktionschef på SVT Väst, till Bulletin.
Enligt flera källor med insyn i SVT:s nyhetsarbete sparas råmaterial som används för inslag normalt sett den närmaste tiden efter att ett inslag gjorts färdigt.
Tog tillbaka polisanmälan
En dryg vecka efter incidenten i Norrby hör SVT-reportern av sig till polisen och säger att hon inte längre vill medverka i utredningen och att hon tar tillbaka polisanmälan (polis och åklagare valde att gå vidare med förundersökningen ändå).
Det framkommer i förundersökningen hur hon i samtal med polisen uppger att hon känner att hon står ”ensam i det här” och att hennes arbetsgivare SVT inte verkar backa upp henne.
”Hon berättar att hon varit med om detta tidigare i sin yrkeskarriär och att hon flyttat [...] för att börja om”, skriver polisens utredare om SVT-reportern i ett PM.
Även SVT-fotografen kontaktar senare polisen och meddelar att han inte heller vill medverka i utredningen.
– Vi backar upp våra medarbetare i högsta grad, kommenterar SVT Västs redaktionschef Anton Svendsen till Bulletin.
– Jag kan bara konstatera att det nu är ett åtal som väntar och att det är något som vi givetvis välkomnar.
Du säger att ni backar upp era medarbetare. Hur då?
– Både HR- och säkerhetsavdelningen är inkopplad som stöd i anslutning till, före och efter rättegången. Exakt hur det ser ut kan jag inte gå in på, säger Svendsen.
Han berättar att man tillsatt en samverkansgrupp med representanter från arbetsgivare, säkerhetsavdelning och fackförbund för att se över arbetsrutinerna framöver.
Anton Svendsen lyfter fram SVT Västs redaktion i Angered, en kraftigt segregerad stadsdel i Göteborg.
– De har gjort flera hundra inslag utan att nästan aldrig ha blivit utsatta för hot, säger Svendsen och betonar ytterligare att han ser fram emot att hoten mot SVT:s team nu ska prövas juridiskt.
SVT:s kameraman säger att han är rädd för att åka till Norrby igen.
– Vi pratade med TV4 och de hade varit utsatta för samma sak innan. Så det kändes att de var ute efter media. Det är jävligt obehagligt, syftet var nog att skrämma, säger SVT:s kameraman till polisen.
Bulletin har sökt SVT-reportern.
Bulletin har gett Journalistförbundets klubbordförande på SVT Rebecka Mårtensson möjlighet att kommentera hur man från fackligt håll ser på hur SVT hanterat fallet.
”Att ett mediehus inte delar med sig av sitt källmaterial om inte en domstol begär det är väl inget märkligt”, skriver hon i ett mejlsvar och tycks mena att det inte gör någon skillnad att det är SVT:s egen personal som i det här fallet är brottsutsatt.
– SVT måste göra allt de kan för att SVT ska kunna bevaka sådana här händelser på ett säkert sätt. Små redaktioner är extra utsatta, särskilt om reportern bor på orten och riskerar att möta de här personerna utanför arbetstid, har Mårtensson tidigare sagt till Journalisten.