Facebook noscript imageTrots brist på bevis att det fungerar i Sverige: Huddinge inför ”Sluta skjut”-metoden
Nyheter
Trots brist på bevis att det fungerar i Sverige: Huddinge inför ”Sluta skjut”-metoden
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Huddinge ska börja arbeta med metoden ”Sluta skjut” för att minska gängkriminellas grova våld. Kommunen blir den första i Stockholms län som inför strategin.

Polisen har tillsammans med kommunen och Kriminalvården skrivit under ett samverkansavtal. Men det finns ingen statistik som stödjer påståenden om att ”Sluta skjut” fungerar har professor emeritus Johannes Knutsson tidigare konstaterat i Kvartal.

En utgångspunkt för metoden, som bygger på en amerikansk strategi som heter Group Violence Intervention, är att majoriteten av allt grovt våld i ett samhälle kan kopplas till ett fåtal personer.

”Vi kommer tillsammans med våra samverkanspartner använda våra resurser mot dessa individer och de grupper som de tillhör”, säger Johan Andersson, lokalpolisområdeschef i Huddinge, i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att de som begår våldshandlingar kommer att bli föremål för sanktioner, men att det finns hjälp och stöd för dem som vill lämna kriminaliteten.

Vilka sanktioner som polisen i Huddinge tänker sig implementera går inte Andersson in på i sitt pressmeddelande.

Saknas statistik

Johannes Knutsson, professor emeritus vid norska polishögskolan, har i Kvartal påpekat att det saknas statistik som visar att ”Sluta skjut” haft framgång i Sverige.

Sluta skjut utgår från premissen om morot och piska. Där gängmedlemmar ställs inför konkreta hot om repressalier i form av att de riskerade hårdare straff än normalt.

”Jag vill poängtera att den aktiva mekanismen i interventionen är så kallad fokuserad avskräckning”, skriver Johannes Knutsson.

Han fortsätter:

”Man vill gentemot en utpekad grupp få till stånd ett så trovärdigt och starkt straffhot att gruppen inte begår den slags brott strategin riktar sig mot. Syftet är inte att lagföra brottslingarna och ge dem hårda straff. Den grundläggande idén är att med hjälp av exempel visa vad som väntar om de utpekade inte upphör med de brott som interventionen avser.

Hotet är reellt och inte tomt prat.”

Fungerar i USA – inga bevis att det fungerar i Sverige

Knutsson konstaterar i Kvartal att det – till skillnad från USA – inte finns någon möjlighet att utdöma hårdare straff och att straffpraxis i Sverige är mycket strikt. Dessutom med straffrabatter för yngre.

Polisen kan med andra ord inte utlova att man kommer att ”sätta dit” gäng ordentligt om de inte skärper sig. Piskan saknas.

I en rapport från Brå som behandlar när ”Sluta skjut” implementerades i Malmö, kunde inte forskarna se några statistiskt säkra skillnader från perioden före och under ”Sluta skjut”.

Arbetet med att införa metoden i Huddinge påbörjas under våren.