Under juli sattes rekordfå företag i konkurs i Sverige. Konkurserna under juli 2022 är det lägsta antalet konkurser på fem år. Antalet arbetslösa på grund av konkurs minskade med 301 personer jämfört med juli 2021.
I juli genomfördes rekordfå konkurser i Sverige, visar siffror från kreditupplysnings- och marknadsinformationsföretaget Syna. Trots en stor osäkerhet bland Sveriges medborgare är antalet konkurser i juli det lägsta på fem år.
I juli gick 348 företag i konkurs, den lägsta siffran på fem år. Jämfört med fjolårets julisiffror har antalet konkurser minskat med 20 procent. Sektorerna som under månadens gång haft flest konkurser är inom restaurang- och byggbranschen.
Omsättning på en miljard
Enligt Syna hade de i juli konkursade företagen sammantaget en omsättning på cirka en miljard kronor, enligt företagens årsredovisningar. Totalt ska 733 personer ha förlorat jobbet i samband med konkurserna, vilket är en minskning på 301 personer från föregående år.
– En förklaring till det minskade antalet konkurser nu är att det tidigare skett en omfattande utslagning av finansiellt svaga företag som inte kunde mobilisera tillräckligt med resurser för att överleva när coronapandemin grasserade som värst, säger Karl Stjerna, vd på Syna.
Svensk lågkonjunktur
Hur framtiden ser ut för Sveriges företagare är ännu ovisst. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kan ställa till med betydande problem.
– Sverige liksom stora delar av västvärlden befinner sig i en lågkonjunktur. Hur långvarig och djup den kommer att blir är helt och hållet avgörande. Stigande inflation, som gör att hushållen får sänkt köpkraft, samt höjda räntor kommer helt klart att påverka många företags utveckling.
Företag som riktar in sig på förvaltning av fastigheter och uthyrning kan även de få det tuffare i framtiden. Boendekostnaderna ökar i samband med räntehöjningar och fastighetsägarna måste ta höjd för att marknaden kan komma att se fortsatt tuff ut.
– För så gott som alla kommer boendekostnaderna att öka och det slår framför allt mot de hushåll som har lägst marginaler. Vi ser redan att bostadspriserna är på väg ner. Det gäller såväl småhus som bostadsrätter. Även för dem som bor i hyresrätt kommer räntehöjningarna att slå igenom med höjda månadshyror när fastighetsägarna måste kompensera sig för bland annat ökade räntor och uppvärmningskostnader, avslutar Karl Stjerna.
Läs även: Ministerns attack mot Moderaterna: ”Rena desinformationskampanjer”