Facebook noscript imageTrudeau får hård kritik sedan han infört undantagslagar
Nyheter
Trudeau får hård kritik sedan han infört undantagslagar
Premiärminister Justin Trudeau och den kanadensiska regeringen ges omfattande makt via Emergencies Act. Foto: Adrian Wyld/AP
Premiärminister Justin Trudeau och den kanadensiska regeringen ges omfattande makt via Emergencies Act. Foto: Adrian Wyld/AP

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har infört undantagslagar för att stoppa protester mot coronarestriktioner. Lagarna kan förbjuda människor från att demonstrera och från att resa. Undantagslagarna – Emergencies Act – har aldrig tidigare använts i Kanadas historia. Trudeau får stenhård kritik från oppositionen som anklagar honom för att splittra landet – samtidigt har protesterna börjat resultera i att vaccinpasskrav slopas runt om i Kanada.

Beskedet kommer sedan gränsbron mellan Detroit i USA och Windsor i Kanada kunnat öppnas. Men demonstrationer pågår fortsatt i bland annat huvudstaden Ottawa.

De undantagslagar som den kanadensiska regeringen flaggat för blev under eftermiddagen, lokal tid, verklighet.

– Den federala regeringen har infört undantagslagarna som ytterligare hjälp till provinsernas befogenheter för att ta itu med blockaderna och ockupationerna, sade Trudeau på en presskonferens.

Han säger att lagarna kommer att vara begränsade i såväl tid som geografi och ”stå i proportion till de hot de är tänkta att bekämpa”. Han uppger vidare att militären inte kommer att sättas in mot de protesterande.

Undantagslagarna – Emergencies Act – ger Trudeau och regeringen extraordinär makt under 30 dagar att bland annat totalförbjuda demonstrationer, stoppa människor från att resa och man får möjlighet att hindra människor från att vistas på vissa områden.

Emergencies Act blev lag i Kanada 1988 och är tänkt att användas vid ”brådskande och kritiska tillfällen” som allvarligt hotar kanadensares liv, hälsa och säkerhet.

Det ställs emellertid hårda krav för att regeringen ska kunna använda lagen.

Regeringen får bara aktivera Emergencies Act om nödläget inte kan hanteras med redan existerande lagar.

Insatsen sägs röra främst fortsatta protester med bland annat lastbilsblockader i Ottawa – den så kallade Frihetskonvojen, ”Freedom Convoy 2022”. Enligt tidigare uppgifter togs beslutet efter samtal med samtliga provinsers ledare på måndagen.

Frihetskonvojsprotesterna började med att långtradarchaufförer protesterade mot vaccintvång och körde gemensamt mot huvudstaden Ottawa. Men har vuxit till att samla tusentals kanadensare som motsätter sig Trudeaus covidpolicies.

Protesterna har gett resultat

Den tidigare blockaden av Ambassador Bridge mellan den kanadensiska provinsen Ontario och den amerikanska delstaten Michigan på andra sidan gränsen har myndigheterna brutit upp.

Men de ekonomiska konsekvenserna är allvarliga då transporterna över den utgör en fjärdedel av all handel mellan länderna. Produktionen vid flera bilfabriker har tvingats pausa på grund av de inställda transporterna.

Doug Ford, som har titeln Ontarios premiärminister och tillhör Ontarios progressiva konservativa parti, meddelade att provinsen slopar de så kallade vaccinpassen sedan blockaden hävts.

– Vi gör oss av med passen, sade Ford på en presskonferens, och hänvisade till att en stor del av befolkningen är vaccinerad, samt att smittspridningen av omikronvarianten har nått sin topp.

Doug Ford har samtidigt gett Trudeau stöd och menar att Kanada behöver ”lag och ordning”.

Maxime Bernier, partiledare för det högerlibertarianska kanadensiska Folkpartiet, var mycket kritisk och gjorde en parallell till Trudeaus pappa Pierre Trudeau som använde sig av en liknande lag i början av 1970-talet.

– Trudeau kommer att aktivera Emergencies Act för första gången sedan hans far gjorde det för över 50 år sedan. Inte för att det är ett nödläge eller något stort hot mot kanadensares säkerhet, utan för att [Trudeau] håller på att tappa ansiktet, sade Bernier enligt Swissinfo.

“Let’s tell Justin Trudeau and Doug Ford and all of the other coddled, woke Canadians who are hiding under the bedcovers, come on down and enjoy some freedom,

Fortsatt i Ottawa

I huvudstaden Ottawa pågår fortfarande protesterna, som nu är inne på tredje veckan. Många av demonstranterna är lastbilschaufförer som visar sitt missnöje med Trudeaus regering och dess hantering av pandemin. Protesterna startade i huvudstaden men har sedan spridit sig till andra delar av landet.

Vid Coutts i provinsen Alberta, på gränsen mot Montana i USA, greps på måndagen 13 personer i en blockad. Enligt polisen hade de en större mängd skjutvapen på sig och i sina lastbilar.

Jason Kenney, premiärminister i provinsen Alberta, uttryckte lättnad över att ingen hade blivit utsatt för våld av gruppen med personer.

– Det här är extremt oroväckande, sade han.

Kenney menade att det absoluta flertalet av demonstranterna är laglydiga men att det finns en liten grupp med människor som ville ta det hela i ”en mörk och farlig riktning”.

Demonstrationerna har inspirerat till liknande protester i bland annat Frankrike, Nya Zeeland och Nederländerna. På måndagen rapporterades även om en ny protest i Jerusalem. Amerikanska departementet för inrikes säkerhet (DHS) har uppgett att fler konvojer kan vara på gång i USA.