Rättegången mot journalisten Mathias Wåg, som stämts för förtal för att ha hängt ut en icke-offentlig person på nätet som nazist, inleddes i igår. Wåg har även pekat ut personen som brottslig. Bulletin var på plats i Stockholms tingsrätt där stämningen stundtals blev mycket hätsk.
Det var ett stort polispådrag vid Stockholms tingsrätt när förtalsrättegången mot Mathias Wåg drog igång under tisdagen. Flera medier var även på plats, däribland DN, ETC och Bulletin. Stundtals blev det en hätsk stämning när Wåg blev närgången mot Bulletins reporter, som kände sig hotad och fick föras till ett säkerhetsrum med hjälp av vakter strax före rättegången.
Frilansjournalisten Mathias Wåg är engagerad inom den autonoma vänstern samt är en av grundarna till Afa, Antifascistisk aktion. Han har även varit aktiv i Researchgruppen som granskar personer inom olika högerextrema nätverk. Wåg är därtill ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand.
Stämningen mot Wåg gäller förtal där han dels anklagas för att ha kallat en icke-offentlig person för ”en av Sveriges ökändaste dömda nazister” i en tweet 2018, dels uttalat en liknande sak i en podcast för två år sedan.
Pekats ut som nazist
Mathias Wåg har även rapporterat om ett dråp käranden gjorde sig skyldig till för mer än 20 år sedan, men som han kom att avtjäna fängelsestraff för långt senare.
Bakom stämningen står Christian Peterson, tidigare kandidat för Alternativ för Sverige (AfS) samt grundare av Förtalsombudsmannen. Christian Peterson verkar som ombud och hjälper personer som utsatts för olika former av hatdrev eller förtal på nätet.
När Bulletin träffar Christian Peterson i tingsrätten för en intervju uppger han att han precis misshandlats av två anhängare till Mathias Wåg. Gärningspersonerna ska även ha kastat Petersons mobiltelefon i marken. Peterson har polisanmält det inträffade.
– Det finns en viss missuppfattning att jag nödvändigtvis skulle hålla med käranden för vad han sagt och gjort. Det här är personer som kräver upprättelse, då vi har problem med vänsterextrema näthatare, såsom Mathias Wåg som varit aktiv sedan 90-talet och hängt ut personer på nätet, säger Christian Peterson till Bulletin.
Dömd för dråp
Mathias Wåg i sin tur säger till Bulletin att han anser att man måste skilja på deskriptiv och en adekvat beskrivning av personen.
– Jag använder beskrivningen som han själv gör om sig själv i flera sammanhang. Skulle det vara fel att kalla en person för det denne själv kallar sig blir samtalet fullkomligt obegripligt. Jag har varit noga med att inte kleta nedsättande epitet eller använda förolämpande ord om honom och andra jag skriver om, säger Wåg till Bulletin.
Enligt handlingar Bulletin tagit del av framgår det att käranden under en lång tidsperiod haft en central roll inom den svenska extremhögern där han fortfarande är aktiv. I slutet av 90-talet pekades han ut med både namn och bild som en av de 62 dömda nazisterna i Sverige.
1994 begick han ett dråp, han dömdes dock inte förrän flera år senare till sex års fängelse, tack vare en dna-träff som kunde knyta honom till knivdådet. Han frigavs 2007.
Han är även dömd till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp.
Vill sätta stopp
Förtal innebär att en gärningsman pekar ut en annan person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller som på något annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning.
I Sverige kan man dömas för förtal oavsett om informationen man spridit är sann eller inte. Åklagare gör även bedömningen om personen som utsatts för förtal är offentlig eller ej, då offentliga personer förväntas tåla mer.
– Syftet med stämningen är att sätta stopp för vänsterextremister som trakasserar privatpersoner. Det finns ingen anledning att peka ut käranden i annat syfte än att förtala honom. Det är det vi prövar idag för fjärde gången, säger Christian Peterson till Bulletin.
Huruvida Mathias Wåg gjort sig skyldig till förtal återstår därför att se. Domen faller den 9 juni i Stockholms tingsrätt. Kärandens advokat Henrik Johansson vill inte kommentera stämningen till Bulletin.
Förtalsombudsmannen driver ytterligare ett ärende om förtal där komikern Bianca Meyer stämts för att ha kallat opinionsbildaren Nick Alinia för nazistpyssling.