Facebook noscript imageTurkiet kan rösta om svenskt Natomedlemskap redan i sommar
Nato
Turkiet kan rösta om svenskt Natomedlemskap redan i sommar
Erdogan öppnar för en votering under sommaren. Foto: Pavel Golovkin/ TT
Erdogan öppnar för en votering under sommaren. Foto: Pavel Golovkin/ TT

Turkiets parlament har öppnat en möjlighet för att rösta om svenskt medlemskap redan i sommar. Men risken finns att det inte finns en majoritet för det svenska medlemskapet.

Turkiets parlament har möjliggjort sammanträden under sommaruppehållet, rapporterar Bloomberg.

På lördag går det turkiska parlamentet på sommarledighet, en ledighet som ska vara till den första oktober. Men innan de går på ledighet togs ett beslut att hålla utrikesutskottet i beredskap, enligt Official Gazette. Det är en tidning som publicerar nya lagar och information från parlamentet.

Presidenten Erdogan har sagt att svensk Natoansökan tidigast kan raticifieras när parlamentet öppnat igen, vilket av många har tolkats som i oktober. Utrikesminister Tobias Billström har däremot sagt att beslutet kan tas tidigare och tolkat Erdogan annorlunda.

– Han använde överhuvudtaget aldrig begreppet oktober, utan han pratade om att parlamentet ska ha sommarstängt. Men som mitt samtal med den turkiske utrikesministern bekräftade går det att kalla samman parlamentet om man vill, sade Billström till TT.

Problematiskt är att turkiska medier rapporterat om kraftig kritik mot att släppa in Sverige i Nato. Koalitionspartnern MHP har sagt att de stödjer den linje Erdogan driver men YRP vill att Erdogan ska ompröva beslutet. Erdogan saknar majoritet så det är möjligt att han inte vinner frågan.

– Det är inte otänkbart att MHP eller AKP-ledamöter röstar emot det svenska medlemskapet. Men jag tror inte heller att Erdogan saknar förmåga att förmå MHP att ratificera ansökan om det är vad han vill, säger Aras Lindh till DN.

Läs även: Ukrainska flyktingar integreras och vi borde lära

Nyhetsredaktionen