Facebook noscript imageTurkiets kravlista för svenskt Natomedlemskap
Politik
Turkiets kravlista för svenskt Natomedlemskap
Turkiet ställer fem krav på Sverige för Natomedlemskap. Foto: AP/TT
Turkiet ställer fem krav på Sverige för Natomedlemskap. Foto: AP/TT

Turkiet har publicerat en kravlista med fem punkter för att godkänna Sveriges Natoansökan. ”Enligt Natos princip om kollektiv säkerhet, förväntar sig Turkiet konkreta garantier från Sverige, som stöder terroristorganisationer”, säger landets direktorat för information.

Kraven listas i fem punkter som Turkiet lagt fram för att godkänna Sveriges Natoansökan:

  1. Att Sverige upphör med politiskt stöd till terrorism
  2. Att Sverige slutar stödja PKK/PYD finansiellt
  3. Att Sverige avslutar sitt vapenstöd till PKK/PYD
  4. Att Sverige lyfter vapenembargot och sanktionerna mot Turkiet
  5. Att Sverige ska delta i det globala samarbetet mot terrorism

Finland, som ansökte om medlemskap till militäralliansen tillsammans med Sverige för sex dagar sedan, nämns inte alls.

Utrikesminister Ann Linde ger en kortfattad, skriftlig kommentar till TT om den turkiska kravlistan: ”Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera ytterligare.”

Sida avvisar turkiska anklagelser om att Sverige årligen skickar miljardstöd till PYD/YPG. PYD är ett syriskt-kurdiskt parti och YPG dess väpnade gren. Turkiet betraktar dem som den syriska grenen av den terroriststämplade turkisk-kurdiska milisgruppen PKK.

”Sverige ger inget stöd till milisgrupper i Syrien. Det fastslås i den regionala Syrienkrisstrategin beslutad av den svenska regeringen att inget stöd ska gå till väpnade grupper”, skriver Sida i ett mejl till Bulletin.

Läs även: Sida avvisar turkiska anklagelser om att Sverige sponsrar kurdiska YPG

Dorothée Enskog

fakta

Kurdiska partier och väpnade grupper

  • PKK – Kurdistans arbetarparti, Marxist-leninistiskt och kurdisk-nationalistisk. Bildades i Turkiet 1978 av bland annat dess blivande ledare Abdullah Öcalan, med kurdiskt självbestämmande i kurdiska områden av Turkiet som mål. Mellan 1984–2013 låg Turkiet och PKK i öppen väpnad konflikt med varandra. PKK har angripit såväl militära som civila mål. Terrorstämplade av bland andra Nato och EU.
  • PYD – Demokratiska unionspartiet. Ett kurdiskt parti bildat 2003 i den självstyrande kurdiska regionen Rojava i nordöstra Syrien, och idag en av dess mest inflytelserika krafter. En från PKK självständig organisation. Det har dock funnits överlapp i medlemskap. Organisatoriskt tillhör de samma kurdiska paraplyorganisation som PKK, och deras ideologi är likartad. Hur starka kopplingarna verkligen är är omtvistat.
  • YPG är PYD:s militära gren. Under inbördeskriget i Syrien och inte minst i kriget mot Islamiska Staten, samarbetade YPG nära med USA:s militära styrkor under de båda presidenterna Obama och Trump.
  • Med undantag av Turkiet och Qatar så terroriststämplar inga länder idag vare sig PYD eller YPG.