Sverige tog ännu ett steg mot medlemskap i försvarsalliansen Nato på annandagen. Turkiska parlamentets utrikesutskott har godkänt Sveriges ansökan och skickar frågan vidare till parlamentets stora kammare.
Utrikesutskottet samlades klockan 13 på annandagen, svensk tid, för att diskutera sammanlagt tio frågor, där Sveriges medlemsansökan var en av dem.
Vid 17-tiden rapporterade flera nyhetsbyråer att utskottet har godkänt Sveriges ansökan.
”Vi välkomnar att utrikesutskottet i Turkiet godkänt Sveriges Nato-ansökan. Nästa steg är att parlamentet ska rösta om frågan. Vi ser fram emot att bli medlem i Nato”, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström i en skriftlig kommentar till TT.
Det finns ännu inget datum för en omröstning i parlamentets stora kammare, som är sista steget för att Turkiet ska ratificera Sveriges ansökan.
När frågan låg på utrikesutskottets bord i november uppstod livlig debatt. Då sköts ett beslut på framtiden efter en motion från ledamöter från styrande AKP, som inte tyckte att diskussionerna med Sverige var tillräckligt mogna än.
Utrikesutskottets ordförande Fuat Oktay sade tidigare i december att det inte var bråttom att godkänna Sverige.
Det var efter ett samtal mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s Joe Biden nyligen som frågan återigen hamnade på dagordningen i Turkiet. Erdogan har villkorat den svenska ansökan med att Turkiet ska få köpa stridsflyget F-16 från USA.
fakta
Sveriges väg till Nato
Sverige ansökte om medlemskap i Nato, parallellt med Finland, den 18 maj 2022.
Den 5 juli samma år fick Sverige och Finland formellt status som blivande medlemmar, ”invitees” på engelska.
För Finland avslutades processen i april i år då medlemskapet blev helt klart sedan Ungern och Turkiet blivit de sista Natoländerna att ratificera landets ansökan.
I samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli lovade president Recep Tayyip Erdogan att ”så snart som möjligt” skicka över den svenska ansökan till parlamentet för ratificering.
Den 23 oktober meddelade turkiska presidentkansliet att Erdogan signerat och skickat vidare Sveriges Natoansökan till parlamentet.
Den 16 november togs frågan upp i parlamentets utrikesutskott, men omröstningen sköts upp.
Den 26 december godkände utrikesutskottet Sveriges ansökan och skickade vidare frågan till parlamentets stora kammare.