Facebook noscript imageTurkiska oppositionen enad om presidentkandidat – Erdoğan utmanas
Utrikes
Turkiska oppositionen enad om presidentkandidat – Erdoğan utmanas
Turkiska invånare som firar presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT
Turkiska invånare som firar presidentkandidaten Kemal Kilicdaroglu. Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

I förra veckan splittrades oppositionen i Turkiet efter att de sex oppositionspartierna inte kommit överens om en presidentkandidat. Meral Aksener, partiledare för IYI lämnade koalitionen, men anslöt sig åter i måndags efter långa förhandlingar. Nu är partierna överens om samma presidentkandidat, Kemal Kilicdaroglu.

Oppositionen i Turkiet splittrades i fredags i förra veckan efter att den ledande oppositionspolitikern Meral Aksener, partiledare för partiet IYI valde att lämna koalitionen på grund av missnöje med den valde presidentkandidaten.

Efter tre dagars interna diskussioner och kompromisser mellan de sex partierna som ingår i oppositionen, kunde man enas om en gemensam presidentkandidat, Kemal Kilicdaroglu, skriver TT.

– Kilicdaroglu är vår presidentkandidat, sade Temel Karamollaoglu, en av partiledarna i oppositionsblocket, inför tusentals anhängare i huvudstaden Ankara.

Därmed är oppositonen åter tillsammans och ger därför den sittande presidenten Recep Tayyip Erdoğan en riktig utmaning inför det kommande presidentvalet den 14 maj.

Flera vicepresidenter

Kemal Kilicdaroglu lovar att om oppositionen vinner i maj, så kommer de fem andra partiledarna för oppositionspartierna att utnämnas till vicepresidenter:

Vårt mål är att föra Turkiet mot välmående, fredliga och lyckligare dagar, säger Kilicdaroglu.

Tidigare har oppositionen inte haft en chans mot den sittande presidenten. Men med sjunkande förtroendesiffror för Erdoğan kan den enade oppositionen möjligen utmana den sittande presidenten i år.

Turkietexperten Paul Levin säger till Aftonbladet att opinionssiffrorna för Erdoğan ser dåliga ut. På grund av framför allt den svaga ekonomin har den långsamma hanteringen av jordbävningarna påverkat till ytterligare försämrat förtroende, något som han menar är bra för Sverige:

– En oppositionsseger skulle vara väldigt bra för Sverige. Även om de också vill försäkra sig om att Sverige vill implementera det trilaterala memorandumet har de inte haft samma prestige i den här frågan.

– Det skulle vara väldigt bra för Sveriges Natoansökan, säger Paul Levin.

.

Gabriella Mait

Reporter