I Danmark hyllas införandet av visitationszoner i utsatta områden av den danska polisen. Men svenske polisen, tv-profilen och ledarskribenten Nadim Ghazale från Borås tror inte det är en bra idé.
”Att visitera människor helt utan brottsmisstanke kommer leda till ökad misstro och minskat förtroende för polisen i områden där vi arbetar mest”, skriver Nadim Ghazale i ett inlägg på Facebook.
I Danmark har polisen sedan 2004 kunnat utlysa tillfälliga visitationszoner i områden efter exempelvis skjutningar. Det ger polisen rätt att under två veckors tid stoppa vem som helst inom området och kolla vad de har i väskan, kläderna och bilen.
Frågan om visitationszoner enligt dansk modell kom åter upp i den politiska debatten i samband med TV4:s partiledardebatt på måndagen. Tre partier – KD, M och SD – är för. Övriga partier är emot.
– Vi måste kalla en spade för en spade. Att peka ut alla i ett utsatt område som kriminella är inget annat än ett rasistiskt förslag, sade Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi under partiledardebatten.
Danska poliser uppger till TV4 att man tycker att visitationszoner är bra.
– Erfarenheten visar att det är ett bra verktyg att ta till när det är oroligt i ett område, säger Torben Granat Svarrer, biträdande polischef i Köpenhamn.
Han säger att visitationszoner är något man alltid inför om någon skjutits eller om det är en gängkonflikt i ett område.
– Det finns de som tycker att det gått för långt. Men som tur är stöder de flesta det, för det är ju för barnens skull, säger Granat Svarrer.
Polisen Nadim Ghazale, som är ledarskribent på Borås Tidning (oberoende moderat), gillar däremot inte idén med visitationszoner.
”Onödigt brus”
I ett inlägg på Facebook skriver Ghazale – som slog igenom för en bred allmänhet efter medverkan som expert i SVT:s ”Veckans brott” – att visitationszoner är ”onödigt brus, bortkastad energi och kontraproduktivt”.
Ghazale skriver att han tror att visitationszoner kommer att leda till ökad misstro och minskat förtroende för polisen i de ”områden där vi arbetar mest”.
Han tror också att det främst är de som i dag är mest skeptiska till polisen som kommer att drabbas.
Det behövs inga ytterligare visiteringsmöjligheter, anser Ghazale.
”Möjligheterna för polisen att visitera människor som redan finns idag är alldeles tillräckliga. Med andra ord kommer effekten bli noll eller sämre”, skriver han.
Nadim Ghazale hamnade under förra året i blåsväder efter att ett antal äldre tweets med kontroversiellt innehåll upptäckts. Något som Ghazale gjorde avbön för.
Läs även: Tv-polisen i tweet från 2014: Israel är mänsklig cancer