Två kvinnliga journalister anklagas av iranska myndigheter för att vara spioner för CIA. Journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi var bland de första att rapportera om 22-åriga Mahsa Aminis död efter att hon blivit gripen av landets moralpolis. Journalisterna riskerar nu dödsstraff.
Omfattande protester har skakat Irans regim sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini avlidit efter att hon gripits av landets moralpolis. Amini anklagades för att inte ha burit sin slöja korrekt, och några timmar efter ingripandet fördes hon till sjukhus där hon sedan avled. Två kvinnliga journalister var bland de första att rapportera om det inträffade.
Journalisten Niloofar Hamedi, reporter på tidningen Shargh, tog sig in på sjukhuset där Amini avlidit och fotograferade Aminis föräldrar som omfamnade varandra efter beskedet om att deras dotter inte längre levde. Hon lade sedan upp bilden på Twitter där den fått stor spridning.
Hamedi greps fem dagar efter fotografiets publicering och hennes Twitterkonto avaktiverades.
Journalisten Elaheh Mohammadi, reporter på tidningen Ham-Mihan, befann sig på begravningsplatsen i Saqqez, Aminis hemstad, när sörjande spontant började ropa slagord. Närvarande säkerhetsstyrkor bemöttte aktionen med våld, vilket ledde till en kedjereaktion i andra delar av landet. Mohammadi rapporterade om händelsen och greps sedan.
Fängslade i Evinfängelset
Hamedi och Mohammadi sitter nu fängslade på det ökända Evinfängelset i Teheran. Regimen har även fängslat ett flertal andra journalister, politiska dissidenter och andra ”fiender” till regimen. Samtidigt fortsätter protesterna till följd av Aminis död
Regimen har lagt locket på och blockerat flera sociala medieplattformar för att förhindra att information kring protesterna sprids. Befolkningen rapporterar om en rädsla för att kommunikationskanaler avlyssnas med allvarliga konsekvenser som följd. Regimens repression mot demonstranterna har lett till mängder av dödsfall.
Riskerar dödsstraff
Både Hamedi och Mohammadi riskerar nu att dömas till döden för sina rapporter om Aminis död. Detta eftersom brott rubricerade som ”krig mot Gud”, ”spridande av korruption på jorden”, samt spionage och landsförräderi i Iran kan straffas med döden
I Iran är det inte ovanligt att regimen beskyller journalister eller ”regimkritiker” för diverse brott, trots att bevis sällan presenteras.
Läs även: Känd svensk imam finansieras av Saudiarabien för att sprida islam