Facebook noscript image Två miljoner fransmän demonstrerar mot höjd pensionsålder – Macron i Spanien
Utrikes
Två miljoner fransmän demonstrerar mot höjd pensionsålder – Macron i Spanien
Omfattande demonstration i Frankrike. Här på Paris gator. Foto: Lewis Joly
Omfattande demonstration i Frankrike. Här på Paris gator. Foto: Lewis Joly

Demonstrationer startade på torsdagseftermiddagen i över 200 städer i Frankrike, i protest mot regeringens planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64. Än så länge går det fredligt till, men det finns en oro för att autonoma grupper ska ta till våld. Samtidigt har president Macron valt att lämna landet med elva av sina tyngsta ministrar.

Runt två miljoner franska offentliganställda gick enligt fackförbundet CGT idag ut i landsomfattande protester mot regeringens föreslagna pensionsreform. Demonstrationer genomfördes i över 200 städer.

10 000 poliser hade kallats in för att skydda demonstrationerna mot de våldsamma så kallade black blocks som brukar se till att fredliga protester urartar. Samtidigt lamslogs metron, tågtrafiken och stora delar av undervisningsväsendet i landet.

Den pensionsreform som nu föreslås är blygsam. Regeringen föreslår att man i etapper ska höja pensionsåldern till 63 och så småningom 64 år från dagens 62, och tidigare än så om man har börjat yrkeslivet mycket tidigt.

Men reformen, som skulle ha införts redan under Emmanuel Macrons första mandatperiod, kommer nu i ett läge där fransmännen redan är hårt pressade av inflationen med höga priser på mat, el och drivmedel.

Frankrike är ett av de OECD-länder där arbetstiden är lägst, med 35-timmarsvecka, och därtill en rad specialavtal med olika yrkesgrupper inom offentlig sektor, från lärare till järnvägsanställda, där många har kunnat gå i pension redan i 55-årsåldern.

Svaga fack ger kraftfulla åtgärder

Dagens demonstrationer är arrangerade av de fackliga organisationerna som trots att bara runt åtta procent av den franska arbetsstyrkan är ansluten, lyckas samla arbetstagare i stora demonstrationer. Fackförbunden försöker av tradition kompensera den svaga anslutningen genom att ta till tuffa metoder och handlingar, snarare än diskussion med regeringen av vilken färg denna än vara månde.

Även om dagens demonstrationer är imponerande är det inte de, utan den rad av strejker som redan inletts eller utlovats framöver, som kommer att bli den verkliga huvudvärken för regeringen. Missnöjet är omfattande.

Det faktum att Emmanuel Macron med elva av sina tyngsta ministrar lämnade landet idag för att bege sig till Spanien där ett vänskapstal undertecknas har setts som ett tecken på feghet och för de äldre fransmännen påmint om de Gaulles flykt till Baden-Baden under majrevolten 1968.

Chris Forsne

Chris Forsne är statsvetare, författare och journalist. Hon har tidigare jobbat för bland andra Sveriges Television och Göteborgs-Posten och har varit Frankrikekorrespondent för flera redaktioner.