Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht varnar för att blanda in Nord Stream 2 i diskussionerna om den pågående Ukrainakonflikten. Den rysk-tyska gasledningen ska inte användas som sanktionsmedel mot Ryssland.
Nord Stream 2 är en 1 200 km lång gasledning som sträcker sig mellan Ryssland och Tyskland. Ledningen har stått klar sedan i höstas, och inväntar ett tyskt godkännande innan den kan tas i drift.
Igår hotade demokratiska senatsledamöter i USA med allvarliga konsekvenser om Ryssland än en gång invaderar Ukraina, enligt nyhetsbyrån AFP. Sanktioner mot Vladimir Putin själv och mot ryska banker diskuteras och även mot Nord Stream 2 – vilket Tyskland motsätter sig.
– Vi behöver lösa den här konflikten, och vi behöver lösa den genom samtal. Det är den möjligheten som står till buds nu, och vi borde använda den snarare än att dra kopplingar till projekt som inte har någon bäring på den här konflikten, säger Lambrecht till radiokanalen RBB.
Tyskland är världens största naturgasimportör och starkt beroende av rysk gas. I slutet av september stod naturgas för knappt nio procent av landets elmix och kärnkraft för 14 procent.
Sedan dess har tre av Tysklands sex kärnkraftsreaktorer stängts av. De tre sista kärnkraftsreaktorerna kommer att stängas i slutet av 2022, vilket ytteligare kommer att driva på den tyska efterfrågan på gas.
Den amerikanske republikanen Ted Cruz vill gå ännu längre än de demokratiska senatorerna och införa sanktioner mot företag inblandade i den rysk-tyska gasledningen, något som Bidenadministrationen motsätter sig. Den befarar att det skulle försura relationerna till Tyskland och därmed begränsa USA:s möjlighet att påverka utvecklingen i Ukraina.
EU följer i USA:s fotspår
USA, Ukraina och vissa EU-länder är oroliga över att den kommer att göra Europa mer beroende av rysk gas. Ukraina, och i klart mindre utsträckning även Polen, kan komma att förlora transitintäkter på närmare två miljarder dollar när gasledningen tas i drift.
– Det är klart att driften av denna infrastruktur [Nord Stream 2] också kommer att bero på händelseutvecklingen i Ukraina och Rysslands attityd, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borell efter ett möte med EU:s försvarsministrar i franska Brest, enligt Reuters.
– Du kan inte föreställa dig att vi å ena sidan tänker införa sanktioner [mot Ryssland], för säkerhets skull – och å andra sidan på att öppna infrastrukturen. Det är helt klart kopplat till den militära situationen i Ukraina, det är uppenbart.
Tyskland har ännu inte godkänt driften av gasledningen, då driften måste delas upp enligt tysk lag innan den tas i drift.
Läs även: Gaspriserna skjuter i höjden efter Tysklands försening av Nord Stream 2