Facebook noscript imageTyskland skickar stridsvagnar till Ukraina – USA väntas följa exemplet
Ukrainakriget
Tyskland skickar stridsvagnar till Ukraina – USA väntas följa exemplet
Förbundskansler Olaf Scholz i det tyska parlamentet i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Förbundskansler Olaf Scholz i det tyska parlamentet i Berlin. Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Stridsvagnen Leopard 2 är tysktillverkad och länder som Polen har bett den tyska regeringen om lov att få skicka dem till krigsdrabbade Ukraina, men utan att få svar. Nu har den tyska regeringen gett grönt ljus för att skicka stridsvagnarna till Ukraina.

Stridsvagnen Leopard 2 är tysktillverkad och används eller har använts av ett tjugotal länder, däribland Sverige och Polen. För att länder som innehar stridsvagnarna ska kunna skicka dem vidare till andra länder måste den tyska regeringen godkänna detta.

Tidigare har Polen efterfrågat ett tyskt godkännande för att få skicka stridsvagnarna, men inte fått något klart svar.

Men efter långa diskussioner och vaga svar från tysk sidan gav regeringen i Berlin till slut grönt ljus till att leverera stridsvagnarna under onsdagen.

Detta gäller alla länder som vill skicka stridsvagnarna till Ukraina.

Även Tyskland självt kommer även att skicka sina egna stridsvagnar till Ukraina, med målet att upprätta två bataljoner med Leopard 2-stridsvagnar i Ukraina.

USA med på tåget

Även USA uppges vara redo att skicka stridsvagnar till Ukraina.

Under dagen väntas Washington meddela att man kommer att skicka minst 30 stridsvagnar av modellen M1 Abrams. Det är den amerikanska arméns huvudsakliga standardvagn.

Besluten har skapat reaktioner i Ryssland. Rysslands ambassadör i USA kallar uppgifterna om att USA kommer skicka M1 Abrams till Ukraina för ”ännu en flagrant provokation”.

– Om USA bestämmer sig för att förmedla stridsvagnar går det inte att rättfärdiga med argument om ”defensiva vapen”, skriver ambassadör Anatolij Antonov på Telegram.

Läs även: Polen berett att kringgå den tyska regeringen – vill skicka stridsvagnar till Ukraina

Gabriella Mait

Reporter