Med ett år kvar tills Tyskland helt ska ha fasat ut all atomenergi stänger landet på nyårsafton tre av sina kvarvarande sex kärnkraftverk. Nu varnar en energiexpert att det kommer leda till både ökade priser på el och gas och ökat tyskt beroende av rysk naturgas.
Beslutet att avveckla kärnkraften fattades först av dåvarande förbundskansler Gerhard Schröders regering 2002. Efterträdaren Angela Merkel ville ursprungligen förlänga tidsfristen men bytte fot efter härdsmältorna i japanska Fukushima 2011.
Kärnkraftverken som stängs under nyårsafton togs i bruk i mitten på 1980-talet. Det rör sig om Brokdorf nordväst om Hamburg, Grohnde söder om Hannover och Grundremmingen som ligger knappt tio mil väster om München.
De kvarvarande tre kraftverken Neckarwestheim, Essenbach och Emsland, ska stängas i slutet av 2022. Tyskland ska enligt planerna ha avvecklat kolkraften till 2030 och uppnå klimatneutralitet till år 2045.
Samtidigt har gaspriset ökat tiofaldigt sedan början av året och låg i december på över 1 900 kronor per megawattimme – och elpriserna har också gått upp.
Att Tyskland stänger ner sin kärnkraft kommer sannolikt att driva upp priserna ännu mer enligt Sebastian Herold, professor i energipolitik vid Darmstadts universitet.
– Det här kommer att göra Tyskland mer beroende av naturgas generellt, åtminstone på kort sikt, och på så sätt lite mer beroende av Ryssland, säger Herold till AFP.