Omkring 5 000 personer uppges ha lyckats lämna Sumy sedan en humanitär korridor upprättats under tisdagen. Ryssland säger sig vara redo för nya eldupphör, samtidigt som striderna fortsätter och Moskva beskylls för att skjuta mot civila.
Flyglarm och explosioner hördes återigen över Kievområdet på onsdagsmorgonen, rapporterar BBC. Framför allt är det luftangrepp som Ukraina nu utsätts för, särskilt de östra och centrala delarna av landet, uppger den ukrainska militären.
Samtidigt blir situationen för civila allt mer akut i flera städer. Efter flera misslyckade försök att undsätta civila de senaste dagarna ska 5 000 personer ha evakuerats från staden Sumy i nordöstra Ukraina, rapporterar bland annat CNN med hänvisning till presidenten Volodymyr Zelenskyjs stabschef Kyrylo Tymosjenko.
Dessutom uppges 1 000 bilar ha lämnat staden. Det ska främst vara utländska medborgare, kvinnor och barn som har lämnat och de uppges ha färdats söderut till Poltava. På Twitter har landets utrikesdepartement delat filmklipp på människor ombord en buss som sitter med väskor och packning.
Siffrorna har inte verifierats av oberoende aktörer.
Det ryska anfallet har enligt den ukrainska militären fortsatt med framför allt luftangrepp i de östra och centrala delarna av landet. Under tisdagen gjordes flera försök att upprätta korridorer för att evakuera civila, men Ukraina anklagade återigen Ryssland för att bryta eldupphören och för att beskjuta den humanitära korridoren från staden Mariupol.
Moskva sade på tisdagskvällen att man var redo för ett nytt eldupphör från klockan 10 på onsdagen och erbjöd Ukraina att senast under natten koordinera arbetet med korridorerna.
Ukrainas svar var kort och koncist:
”Det är svårt att lita på den som ockuperar”.
”Kontroll över Zaporizjzja”
Samtidigt påstår Ryssland att man nu till fullo har kontroll över Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja. Ryska styrkor attackerade och tog kontroll över kärnkraftverket i helgen, men enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax har 240 man från de ukrainska styrkorna, som har varit kvar och vaktat anläggningen, nu lämnat området.
– För närvarande sköts kärnkraftverket enligt rutinerna, säger en rysk officer enligt Interfax.
Internationella atomenergiorganet IAEA har sagt att strålningsnivåerna ligger på en stabil nivå.
”Djupt oroad”
Sämre nyheter kommer från Tjernobyl – eller snarare: det kommer inga nyheter alls. IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket slutat sända och att den ukrainska tillsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggningen via mejl.
IAEA säger även att personalen i Tjernobyl ännu inte har bytts av sedan ryska styrkor tog kontroll över kärnkraftverket. Det innebär att samma drygt 200 anställda har drivit anläggningen i 13 dagar.
”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför,” säger IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi.
Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.
Läs mer: Ukrainakriget i bilder