Naturgaspriserna i Europa stiger efter att Ukraina blockerat ryska gasflöden genom landet. Det är första gången det sker sedan den ryska invasionen för nästan elva veckor sedan.
Ukrainas gasbolag, GTSOU, meddelade tidigare igår force majeure – oförutsägbara omständigheter som förhindrar fullgörandet av ett avtal.
Från och med i dag kan bolaget inte ta emot gas från gasmätningsstationen Sokhranivka i Luhanksregionen i nordöstra Ukraina, då området tillfälligt kontrolleras av ryska trupper.
”För närvarande kan GTSOU inte utöva operativ och teknisk kontroll över kompressorstationen Novopskov och andra tillgångar som befinner sig på dessa territorier. Dessutom har ockupationsstyrkornas inblandning i tekniska processer [...], inklusive otillåtna gasuttag från gastransitflödena, äventyrat stabiliteten och säkerheten i hela det ukrainska gastransportsystemet” skriver GTSOU på sin hemsida.
Priset på europeisk naturgas steg med mer än sex procent till följd av detta, innan det föll tillbaka, rapporterar CNBC.
GTSOU säger att de upprepade gånger har informerat ryska Gazprom, vars naturgas tansporteras igenom Ukraina, om de ryska truppernas ingripanden i driften av anläggningarna: ”Uppmaningar om att sluta störa anläggningarna har ignorerats.”
Den övriga gastransiteringen genom Ukraina fortlöper som planerat.
Runt 25 procent av EU:s energimix består av naturgas, och nästan hälften importeras från Ryssland – något EU snabbt vill ändra på. Men de 27 medlemsländerna är splittrade.
Tyskland, Italien och Nederländerna importerar årligen många miljarder kubikmeter rysk naturgas. ”Det kommer att ta flera år” att fasa ut rysk gas, säger Nathan Piper, en analytiker vid Investec till BBC.
De svenska elpriserna i landets två sydligaste elprisområden påverkas bland annat av gaspriserna på kontinenten. Det senaste året har elpriset i SE4 (Skåne och Småland) stigit med 164 procent, visar den nordiska elbörsens Nordpools data.
Läs även: EU:s beroende av rysk naturgas, olja och kol – ett hot