Den ryska invasionen av Ukraina påbörjades den 24 februari. Sedan dess har kriget eskalerat på många fronter. Varje dag kommer nya uppdateringar av utvecklingen i kriget. Idag är konflikten inne på sin 114:e dag. Här är de viktigaste händelserna från den gångna veckan.
Kampen om Severodonetsk fortsätter. Det börjar likna situationen i Mariupol. För närvarande finns fortfarande flertalet ukrainska krigare på plats i staden. Kemikaliefabriken Azot är det sista fästet för de ukrainska soldaterna. De vägrar retirera trots Rysslands ultimatum för de att lämna ifrån sig sina vapen.
Ryssland har övertagit majoriteten av Severodonetsk , närmare 80 procent enligt the Guardian. Läget i staden är utöver detta väldigt kritiskt. Tusentals civila, framför allt kvinnor och barn är fast i staden som har brist på mat, rent vatten och elektricitet.
Ryssland ska ha använt sig av en långdistansmissil för att förstöra en militärdepå med vapen levererade från Nato. Attacken skedde i Lviv, västra Ukraina, nära den polska gränsen. Lviv har sedan tidigare skonats från tuffa ryska attacker, men den senaste attacken visar att annat kan vänta.
Enligt den brittiska försvarsmakten ska Ryssland under de senaste veckorna ha startat processen för att försöka införa hårdare straff mot invånare som motsätter sig den ryska federationen. Detta innebär att den som säger något emot Kreml eller till och med invasionen av Ukraina, skulle kunna få ett 20-årigt långt fängelsestraff.
Fortsatt starkt internationellt stöd
Vita huset har beslutat att bidra med ytterligare en miljard dollar i militärt stöd till Ukraina. I stödet innefattar vapen, ammunition, militära transportmedel, kryssningsrobotar och haubits. Detta blir det tolfte militära stödpaket som USA skickar till Ukraina. Den totala summan i militärt stöd uppgår nu till 5,6 miljarder dollar.
Den franske presidenten Emmanuel Macron, tyska förbundskansler Olaf Scholz och italienska premiärminister Mario Draghi anlädde till Kiev under torsdagen. De höll samtal med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskij angående utvecklingen av kriget. Även Ukrainas önskan att gå med i EU diskuterades under mötet. En önskan som de franska, tyska och italienska ledarna stöttade.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att försvarsalliansen kommer att fortsätta ge sitt ”oöverträffade stöd så att det kan försvara sig mot Moskvas aggression”. Nato säger att det är redo att skicka vapen till Ukraina för att se till att landet kan skydda sig mot Ryssland. De planerar även att skicka mer trupper till sina östra medlemsländer, det vill säga närmare den ukrainska gränsen.
Ryssland säger sig vara redo för fredssamtal med Ukraina, men de menar på att Ukraina inte besvarat deras förfrågan. Ukrainska fredsförhandlare Mykhailo Podolyak avfärdade de ryska anklagelserna och sade via Twitter att Ukraina var villiga att återuppta fredsförhandlingarna, men att Ryssland “försöker lura världen”. Han menar på att Kreml bara ger intrycket av att de är redo att fredsförhandla, men att de i själva verket bara låtsas.
Läs även: Uppgifter om skottlossning i Västerås – två personer sågs lämna platsen