Andrij Plachotnjuk är Ukrainas ambassadör i Sverige. Han intervjuas här av Bulletins Tomas Hedlund.
Ukraina har haft framgångar i kriget och trycker tillbaka ryssarna. Hur ser du på det?
– Vi känner oss mycket nöjda med att vi nu befriar våra områden. Detta därför att befrielse betyder för Ukraina inte enbart att återta kontrollen av våra territorier inom de internationellt erkända gränserna. Det innebär också att få fred, skydd för mänskliga rättigheter och social och medicinsk vård till alla ukrainare som har lidit under den tillfälliga ockupationen under Ryssland.
Vad anser du om responsen från Europa och övriga världen?
– Vi är tacksamma för allt stöd från våra bundsförvanter för att de förblir enade med oss och för deras beslutsamhet i att fortsätta att stödja Ukraina, men utan tvivel behöver vi ännu mer hjälp för att förhindra fler grymheter, mer lidande och mer dödande av civila i Ukraina. Vi försvarar nu våra gemensamma värderingar, som respekt för mänskliga rättigheter, mänsklig värdighet, frihet och många andra saker.
Den tyska ambassadören, Christina Beinhoff, tackade Ukraina för att ni står upp för Europa och för världsfreden?
– Ja vi delar samma ståndpunkt och vi är mycket tacksamma också mot Sverige och för våra tyska vänner för det stöd de ger till Ukraina med att kämpa för vår värdighet, vår frihet och vår rätt att leva i ett demokratiskt land. Varje form av hjälp som vi får gör skillnad på marken.
Hur påverkar den nu pågående offensiven det ukrainska folket?
– Vi tror på våra soldater och på vår armé och vi är så stolta över vad de och alla volontärer för vår sak åstadkommer.
När tror du att kriget är över?
– Det är väldigt svårt att förutspå, men vi gör vårt bästa för att få fred i vårt land så fort som möjligt. Det är vårt tydliga budskap till hela världen. Och vi välkomnar därför all hjälp vi kan få för att uppnå det.
Hur ser ni i Ukraina på att det verkar pågå en förändring i Ryssland, där ett allt starkare motstånd mot Putin växer fram?
– Vi anser att det ryska folket ska stå för sina rättigheter och sin frihet och vara tydliga med sin inställning gentemot deras ledande klass. De borde demonstrera på gatorna och kräva skydd för sina mänskliga rättigheter.
Oroar det er om Belarus kommer att ansluta sig till kriget?
– Det är vi definitivt bekymrade över, men på samma gång studerar vi noga situationen på marken. Sett från perspektivet med internationell lag är de helt klart en angripande stat på samma sätt som Ryssland är det, eftersom de erbjuder mark för missil och bombattacker från ryssarnas sida.