Facebook noscript imageUkrainska flyktingar har det tufft i Sverige
Nyheter
Ukrainska flyktingar har det tufft i Sverige
Ukrainska flyktingar i Sverige. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT
Ukrainska flyktingar i Sverige. Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Sedan Ukrainakrigets start har närmare 40 000 ukrainare flytt till Sverige. Flera av dessa har återvänt hem, men det bor fortfarande 33 000 ukrainare i Sverige, som ofta lever ett tufft liv. De placeras långt ifrån annan familj och jobb och tvingas leva på 71 kronor om dagen. Hur ser livet egentligen ut för ukrainare i Sverige?

Idag finns närmare 33 000 ukrainare i Sverige. Kriget i Ukraina har pågått i över ett år och inget slut är i sikte. Många av ukrainarna i Sverige måste därför räkna med att stanna en längre period i landet.

Idag utplaceras ukrainare runt om i landet, oberoende av vilken ort de söker till eller önskar sig. Hem & Hyra har talat med Tatiana Sankina som bor i Gävle. Hon flydde sin hemstad Dnipro i östra Ukraina under krigets gång och ville bo i Stockholm där hennes syster bor, men placerades alltså i Gävle.

Idag bor Tatiana och hennes dotter i ett boende som de delar med andra ukrainska flyktingar. Trots Tatianas önskan att bo i Stockholm nära sin syster och där det finns jobb, så klagar hon inte, hon är tacksam mot Sverige.

– Det är en mysig stad, med speciell atmosfär och bra kommunikationer, säger Tatiana till Hem & Hyra.

Hon lyckades dock inte hitta något jobb i Gävle och tvingades söka hjälp hos olika hjälporganisationer. I medelstora svenska städer som Gävle, Falun och Borlänge är över 80 procent av de ukrainska flyktingarna arbetslösa.

Livet i Gävle är svårt för Tatiana. Hon lyckas alltså inte få något jobb och får därtill ingen hjälp av arbetsförmedlingen. Hon får 71 kronor i dagsersättning som ska räcka till mat, kläder, sjukvård, skor, medicin med mera, till henne och dottern.

– Vi får humanitär hjälp, bland annat från Röda korset, med skor, kläder, hygienartiklar och mat. Annars skulle det inte gå. Vi kan bara säga tack, säger Tatiana.

Tatiana tvingas dra in på utgifter för dotterns aktiviteter, för att kunna ha råd med förnödenheter. Hon säger att “Sverige är ett dyrt land”, men hon gör allt för att kunna prioritera dotterns behov, den lilla inkomst hon får.

Darja åkte tillbaka

Andra flyktingar har inte klarat av livet i Sverige och sökt sig tillbaka till Ukraina. Närmare 5 500 ukrainare har skrivits ut och lämnat Sverige. En av dessa är Darja. Hon flydde från Ukraina till Sverige i hopp om trygghet, men vände snabbt hem.

Hennes hemstad Tjernihiv i norra Ukraina belägrades snabbt av ryska styrkor vid krigsutbrottet och utsattes för massiva bombanfall. Darja Slastenkina-Rudnik fick dagligen gå ner i husets jordkällare med sina barn och maken blev inkallad till den ukrainska armén.

Darja bestämde sig för att fly och resan gick till Sverige. Där lyckades hon få tag i en liten lägenhet i Stockholm och hon skaffade ett jobb som trädgårdsmästare. Hon insåg dock snabbt att lönen på närmare 20 000 kronor inte räckte till när bara hyran låg på 11 500 kronor. Efter ett halvår gick det inte att bo i Sverige längre, hennes besparingar tog slut.

– Till slut hade jag helt slut på pengar, säger Darja till Hem & Hyra.

Hon bad Migrationsverket om hjälp, men om hon placerades i flyktingboende kunde hon bli skickad vart som helst. Det skulle dels innebära att hon blev arbetslös och tvingades leva på dagsersättningen 71 kronor. Dels skulle det innebär att omplacera barnen från skolan och vännerna de trivdes med. Hon bestämde sig därför för att återvända hem till kriget.

– Jag är så klart besviken över att de blev så. Jag hade hoppats att det skulle gå att bo i Sverige, förklarar Darja.

Idag har Darja återvänt till Tjernihiv där bombanfall fortsatt är ett ständigt hot. Hennes barn saknar Sverige, men Darja säger att “jag hade inget annat val än att återvända”.

Hem & Hyras granskning visar att majoriteten av ukraninare som bor utanför storstadsområden inte får arbete och lever på 71 kronor om dagen, en ersättning som varit densamma sedan 1994.

Gabriella Mait

Reporter