Facebook noscript imageUnga festar med lustgasballonger - flera myndigheter varnar
Nyheter
Unga festar med lustgasballonger - flera myndigheter varnar
Användningen av lustgas ökar bland ungdomar. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Användningen av lustgas ökar bland ungdomar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lustgas, som främst används som smärtlindring i vården, blir allt vanligare som berusningsämne för unga. Nu varnar flera myndigheter för konsekvenserna av ett missbruk.

Sjukhusinläggningarna till följd av användningen av lustgas har femdubblats under fjolåret. Ofta är det barn och ungdomar som använder sig av gasen i berusningssyfte. Nu vill flera myndigheter reglera försäljningen.

– Det är inte acceptabelt att det finns ett bruk eller missbruk av lustgas som leder till att människor och särskilt ungdomar far illa, säger Mikael Gontier, enhetschef på Kemikalieinspektionen till Aftonbladet.

Gontier menar att frågan om att lustgas ska regleras är uppe på bordet hos många myndigheter, men vem ansvaret ligger hos är inte helt klartlagt. Därför har Kemikalieinspektionen inlett en dialog med Folkhälsomyndigheten , Socialstyrelsen, Konsumenverket, Läkemedelsverket och Livsmedelsverket för att utreda frågan.

Överläkaren varnar för långvariga skador

Enligt överläkare på Giftinformationscentralen, Johanna Nordmark Grass, finns det flera negativa effekter med att använda lustgas utanför vården. Om intaget är enstaka gånger försvinner de kortvariga effekterna oftast snabbt.

– Om det inte händer ofta och upprepat är det ingen större fara, för så fort man svimmar och släpper lustgasen får man i sig luft och då går det bra. Om man inte har otur när man svimmar och slår sig, hamnar i vatten eller liknande.

Men om lustgas används ofta och i en större kvantitet finns det risk för långvariga effekter på nerverna och hjärnan. Lustgasen förstör den vitamin B12 som man naturligt har i kroppen. Bristeffekten leder i sin tur att nerverna påverkas och man kan tappa känseln, få domningar och bli flummig.

– Vi har haft fall där man blir så svag av nervpåverkan att man inte kunnat gå, och behövt sitta i rullstol. Men det kan också sätta sig på nervsystemet i hjärnan så man får psykoser, depressioner eller ångesttillstånd. Man kan till och med få en demensbild, säger överläkaren Johanna Nordmark Grass.

Normark Grass menar att det går att bli återställd - så länge man slutar med lustgas. Det finns dock fall där patienter fått permanenta skador av att ha inhalerat lustgas.

– Vi tycker absolut att man borde reglera den här försäljningen.

Hallengren oroad

Socialminister Lena Hallengren menar att utvecklingen av användandet av lustgas och beroendet det medför som oroande.

– Regeringen ser att användningen av lustgas i berusningssyfte behöver motverkas, vilket vi lyfter i den nyligen beslutade ANDTS-strategin, säger Lena Hallengren i ett mejl.

Hallengren håller med myndigheterna om att lustgasförsäljningen bör regleras men kan inte svara på när en regelering isåfall skulle ske.

Läs även: Japansk man gav upp livet som människa – identifierar sig som hund

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu