Facebook noscript imageUngern: Vi vill inte försena Sveriges Natoansökan
Nato
Ungern: Vi vill inte försena Sveriges Natoansökan
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Bryssel. Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Bryssel. Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Tidigare i veckan kom information om att Ungern planerar att ratificera det finska Natomedlemskapet, men vänta med det svenska. Ungerns premiärminister Viktor Orbán lovar dock att inte försena godkännandet av det svenska Natomedlemskapet.

Under gårdagen träffade Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) Ungerns premiärminister Viktor Orbán i samband med EU-toppmötet i Bryssel, skriver TT.

I veckan kom beskedet att Ungern tänker godkänna Finlands Natoansökan redan på måndag nästa vecka, men att de väntar med att ratificera den svenska ansökan.

– Jag fick ingen förklaring i saklig bemärkelse, utan fick beskedet att de inte tänker försinka något land som är på väg in i Nato, säger Ulf Kristersson till TT.

Finskt Natomedlemskap

Kristersson tror att Ungern påskyndar ratificeringen av det finska Natomedlemskapet eftersom Turkiet är redo att godkänna Finlands ansökan. Landet är därmed redo att gå med i Nato samtidigt som Turkiet inte gett grönt ljus för Sverige.

– Jag tycker naturligtvis inte att det finns något skäl att separera Sverige från Finland, men det är min ståndpunkt, säger Kristersson.

Ungerns premiärminister hade inget besked för hur länge Sverige skulle behöva få vänta på ett godkännande av landet. Men Orbán lovade att inte dröja med att ratificera det svenska Natomedlemskapet.

Läs även: Natos generalsekreterare: Svenskt medlemskap är ”högsta prioritet”

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.