Efter en månad på posten som ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund Ungsvenskarna är Denice Westerberg redan i full gång med att forma förbundets framtid. – Det är ett väldigt ärofyllt och roligt uppdrag, säger Westerberg till Bulletin. Hon menar att den första månaden har varit framgångsrik och att Ungsvenskarna fått ökat genomslag i medierna.
När det gäller de viktigaste politiska frågorna står tryggheten högst på agendan. Westerberg uttrycker stark oro över situationen i många bostadsområden där människor inte vågar röra sig fritt, särskilt med tanke på gängkriminaliteten.
– Folk måste kunna känna sig trygga i Sverige, säger hon till Bulletin.
Hon lyfter även kriminalpolitiken som en viktig fråga, där hon anser att dagens system med villkorlig frigivning brister.
– Att ta bort villkorliga frigivningen och säkra alla de kriminalpolitiska reformerna är jätteviktigt, säger hon och pekar på det uppmärksammade fallet med Nytorgsmannen som ett exempel på när systemet svikit.
Förutom tryggheten lyfter Westerberg ekonomiska frågor som centrala för unga väljare. Hon ser det som avgörande att unga ska ha råd med grundläggande saker som att tanka bilen och flytta hemifrån. Enligt Westerberg kommer dessa frågor att bli allt viktigare i debatten inför nästa val.
Fokus på sociala medier för att nå unga
För att nå ut till fler unga satsar Ungsvenskarna nu stort på sociala medier. Westerberg berättar att förbundet kommer att fokusera särskilt på plattformar som Instagram och TikTok, där många unga hämtar sin information idag. Utöver den digitala närvaron planerar hon även att resa runt i landet och delta i skoldebatter.
– Det behövs verkligen fler unga som engagerar sig politiskti, säger hon.
Hon tillägger:
– Och det är lite strunt samma vilket parti man engagerar sig i så länge man engagerar sig i någonting.
Nära band till moderpartiet
Relationen till Sverigedemokraterna beskriver Westerberg som stark. Till skillnad från många andra ungdomsförbund har Ungsvenskarna en direkt kanal till moderpartiet för att få igenom sina förslag.
Den enda tydliga skiljelinjen gäller EU-frågan, där ungdomsförbundet förespråkar ett svenskt utträde medan moderpartiet intar en mer kritisk men avvaktande hållning.
Utmaningar för unga
Westerberg ser bristen på både fysisk och ekonomisk frihet som stora utmaningar för unga i Sverige.
– Folk tycker att det är väldigt dyrt att leva i Sverige, säger hon.
Hon lyfter även fram en fråga som hon tror att fler unga blivit trötta på – den ökande fokuseringen på ”woke”-frågor.
– Det gäller frågan om vad man kan identifiera sig som eller transpersoner. Unga har blivit väldigt trötta på allt det där woke-tramset, menar hon.
Målet: Regeringsställning och Åkesson som statsminister
Westerbergs långsiktiga mål för sin ordförandeperiod är tydligt: att se Sverigedemokraterna i regeringen, med Jimmie Åkesson som statsminister.
– Jag vill ha säkrat Sverigedemokraternas plats i regeringen och säkrat Jimmie Åkessons plats som statsminister, avslutar hon.