På söndagen löper den tidsfrist ut som den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har satt upp för juntan i Niger att avsäga sig makten och frige president Mohamed Bazoum. Varken Ecowas eller juntan har uteslutit militärt våld och Ecowas meddelade i fredags att det finns en plan redo för ett militärt ingripande.
Två av medlemsländerna i Ecowas, Mali och Burkina Faso, som också styrs av militären har dock sagt att de kommer att betrakta varje militärt ingripande mot Niger som en krigsförklaring mot dem själva.
När kuppledaren i Niger, general Salifou Mody, i veckan besökte Mali bad han om hjälp från den ryska privatarmén Wagner. Det säger Wassim Nasr, journalist och analytiker vid den internationella tankesmedjan The Soufan Center (TSC), till nyhetsbyrån AP.
Han säger att tre olika källor i Mali och en fransk diplomat har bekräftat att mötet med representanter för Wagner ägt rum, vilket först rapporterades av mediebolaget France 24.
– De behöver (Wagner) eftersom de skulle bli deras garant för att hålla sig kvar vid makten, säger Wassim Nasr till nyhetsbyrån AP.
Han tillägger att Wagnergruppen överväger frågan.
USA pausar bistånd
Wagnergruppen är verksam i en handfull afrikanska länder, inklusive Mali, och har av människorättsgrupper anklagats för övervåld och människorättsbrott.
Wagnergruppen har också deltagit i den ryska invasionen av Ukraina. Under sommaren uppstod förvirring då Wagner marscherade mot Moska på kommando av sin ledare Jevgenij Prigozjin, till synes i ett kuppförsök som avbröts. Prigozjins status idag är oklar.
Niger har spelat en nyckelroll för västländer som bekämpar ett jihadistiskt uppror i Sahelregionen sedan 2012. Att juntan vänder ryggen mot den forna kolonialmakten Frankrike och andra västländer och öppnar dörren mot Ryssland väcker oro.
USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelar att Washington pausar en del av sina biståndsprogram i Niger.
– Som vi har klargjort sedan början av denna situation, så kräver amerikanskt bistånd till Nigers regering demokratiskt styre och respekt för en konstitutionell ordning, säger Blinken.
Sverige skickade under förra året drygt 100 miljoner kronor i bistånd till Niger. Inget besked från den svenska regeringen har kommit om det kommer att pausas.
USA har 1 200 soldater i Niger medan Frankrike har en militär styrka på 1 500 man där. Båda länderna har sett det som ett viktigt fotfäste i regionen, där Ryssland annars gör framstötar i form av Wagner.
Franska soldater stannar
Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna säger i en intervju för France Info på lördagen att Paris inte har några planer på att ta hem sina soldater från Niger.
Kuppmakarna har sagt upp allt militärt samarbete med Frankrike men enligt det franska utrikesdepartementet kan ett sådant beslut bara fattas av landets legitima regering.
Colonna klargör att Frankrike till fullo står bakom Ecowas krav på att kuppmakarna ger upp och friger Bazoum. På frågan om Frankrike kan delta i en militär intervention i Niger svarar hon att ”vi är inte där än”. Hon tillägger att det är upp till statscheferna i regionen att fatta beslut om och dra upp riktlinjerna för ett sådant ingripande.