Facebook noscript imageUppgifter: ”Den 9 maj avslutas kriget i Ukraina”
Ukrainakriget
Uppgifter: ”Den 9 maj avslutas kriget i Ukraina”
Den ryska presidenten Vladimir Putin och den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT
Den ryska presidenten Vladimir Putin och den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP/TT

Kriget i Ukraina har pågått i snart två månader. Samtidigt som det ryska attackerna intensifieras på vissa platser, avtar de i andra. Frågan om när detta krig kommer nå ett slut är i allas tankar. Det finns ett specifikt datum för krigets slut som allt fler pekar på.

Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Trots att det fanns ryska trupper stationerade längs den ukrainska gränsen, var det få som trodde att Putin faktiskt skulle invadera.

Idag, 52 dagar senare och kriget är i gång på fullaste allvar. De ryska anfallen har varit hänsynslösa. De oavbrutna attackerna mot bland annat Mariupol och riktandet mot civila har påvisat krigets brutalitet. Bara i Mariupol uppges 10 000 civila ha dött.

Det finns ingen officiell siffra över hur många civila som dött över lag i kriget, men det uppgår mot tiotusentals utöver antalet ukrainska soldater. Ukraina uppskattar att närmare 18 900 ryska soldater även ska ha dött i kriget, en siffra som Kreml inte vill gå bekräfta.

Utöver skadorna på civila och soldater, har Ukrainas infrastruktur fått lida. Skadorna som ukrainska städer fått uthärda uppgår mot flera hundra miljarder dollar. Där framför allt de östra och södra delarna fått se störst skada.

Fredsförhandlingarna?

När kommer detta krig nå sitt slut? Det är något som många frågar sig. Indikationer på ett fredligt avslut har framkommit i och med fredsförhandlingar som ägt rum mellan parterna under de senaste veckorna.

Dessa fredssamtal har förvånansvärt gett effekt. Båda delegationerna tycks mötas i sina krav och nådde en överenskommelse om att de ryska trupperna skulle dra sig ur Kiev, vilket de gjorde. Om det är fredssamtalen kommer bli lösningen är dock svårt att se.

Putin tycker nämligen inte att fredssamtalet gått som tänkt och säger sig ha nått en “återvändsgränd” i förhandlingarna, något som han uttryckte under tisdagens offentliga framträdande. Han betonade dock att invasionen trots allt“ går enligt planerna”.

Kreml hade tidigare under fredagen även uttryckt att kriget kan sluta inom ”överskådlig framtid”. När detta faktiskt kan komma att ske, är fortfarande oklart. Det finns dock indikationer på att detta kan komma att ske relativt snart. Ett specifikt datum kan redan vara satt.

Krigets slut

Enligt flera analytiker kan kriget komma att ta slut exakt den 9 maj. Detta är ett symboliskt viktigt datum för Ryssland. Det var nämligen den 9 maj som Nazityskland kapitulerade och andra världskriget nådde sitt slut.

I Ryssland firas detta stort varje år och ses som den sovjetiska “segerdagen”. På Röda torget i Moskva håller presidenten ett segertal med efterföljande parad och militär uppvisning.

Enligt uppgifter från The Kyiv Independent ska den ukrainska underrättelsen fått reda på att de ryska trupperna informerats om att kriget måste avslutas senast den 9 maj. Även Ukrainas ordförande för nationella säkerhets- och försvarsrådet Oleksiy Danilov har varnat för just detta datum.

– Den 9 maj har Putin satt mål för att ha en segerparad för det här kriget, säger han enligt amerikanska nyhetsbyrån CNN.

Det är just denna dag som Ryssland har i sikte att hinna fullborda sitt uppdrag i Ukraina och utropa sig som vinnare. Joakim Paasikivi överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan menar att detta är möjligt scenario:

– Det är sannolikt att Putin kommer att göra det, oavsett om det har någon förankring i verkligheten eller inte, säger Paasikivi.

Acceleration av kriget?

Det var den historiska sovjetiska ledaren Josef Stalin som höll det det kända segertalet den 9 maj. Ett segertal där han utropade Sovjetunionen som vinnare och tillkännagav slutet på den nazistiska regimen i Tyskland.

Putin hade alltid varit en ledare som eftersträvat en liknande storhet i sitt ledarskap som bland annat Stalin hade. En efterliknelse för Putin i att hålla ett liknande segertal, med en vinst mot “nazisterna” i Ukraina och för det rysktalande folket i landet.

Det finns flera indikationer som tyder på detta. Bland annat Rysslands huvudfokus på östfronten och Donbass regionen. Det är där Azovbataljonen finns, en före detta paramilitär enhet med rötter i högerextrema och nynazistiska grupper. Det är även där som Ryssland har störst chans att lyckas och kunna utropa sig som “segrare”.

– En möjlig segerberättelse är att det ”ukrainska folkmordet på rysktalande” i Donbass är förhindrat tack vare den ”militära specialoperationen”. Uttalandena på Röda torget kommer att vara viktigare än vad som händer på riktigt, tillägger Paasikivi.

Det är högst troligt att Putin strävar efter att nå ett slut på kriget till den 9 maj. För att själv kunna hålla ett segertal på Röda torget. Detta betyder att kriget på framför allt östfronten kan väntas intensifieras ytterligare. Målet är att kunna sälja in en vinst för hemmapubliken den 9 maj, kosta vad kosta vill.

Läs även: Moldova to hold vote pitting reformists against pro-russians

Läs mer: Fler artiklar och analyser skrivna av Gabriella Mait.

Gabriella Mait

Reporter