Facebook noscript imageUppgifter: Iran har tillräckligt med uran för att skapa en atombomb
Nyheter
Uppgifter: Iran har tillräckligt med uran för att skapa en atombomb
Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AP/TT
Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AP/TT

Iran fortsätter att utöka sitt kärnvapenprogram. Färska uppgifter från FN påvisar att Iran samlat på sig en betydande och avgörande mängd uran, som är grunden för kärnvapen. De har tillräckligt mycket för att kunna skapa en atombomb.

Bidenadministrationen lever på hoppet om att Iran ska återgå till kärnkraftavtalet från 2015, något som Iran tydligt visat – dels med uttalanden, dels i handling – att man inte tänker göra.

För två år sedan godkändes ett förslag av den iranska regimen att utveckla landets kärnvapenprogram. Detta innebar bland annat att öka landets urantillgångar och minska internationella kärnkraftsinspektioner.

Detta har resulterat i dagens läge, där Iran rapporterats utöka sitt kärnvapenprogram avsevärt. Enligt uppgifter från FNs internationella atomenergiorgan ska Iran ha lyckats samla tillräckligt med anrikat uran för att kunna bygga en atombomb.

Tillgång till rätt teknik

Iran ska nu ha ett lager av anrikat uran till 60 procent som växt från cirka 33 kilo till 43,3 kilo. En ökning av tio kilo uran på enbart tre månader.

Denna mängd av uran är tillräcklig för att skapa en atombomb. Om ökningen av uran som de haft de senaste månaderna fortsätter i samma takt, är det inte bara frågan om kapacitet att bygga en atombomb, utan flera.

För att kunna bygga en atombomb behöver anrikningsnivån öka från 60 till 90 procent. Detta är det sista steget för att sedan kunna använda materialet för att bygga en atombomb.

Det är inte en komplicerad process för Iran, utan en teknisk process som landet har väl koll på. Därför är uppgifterna om Irans nuvarande stora tillgång av uran oroväckande. De är kapabla att bygga en atombomb.

Farlig utveckling

Utöver faktumet att Iran kan bygga en atombomb med sina resurser, har landet sedan tidigare ansträngda förhållanden till Väst. Det har varit svårt att nå Iran i frågan om kärnvapen och med deras nuvarande framsteg är det svårt att se att de skulle ändra riktning.

Det är även känt sedan tidigare att Iran fört en hotfull retorik. Landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian hotade om eventuella konsekvenser efter att ha pressats om landets kärnvapentillgångar:

– Alla politiska åtgärder från USA och de tre europeiska länderna inom IAEA [Storbritannien, Frankrike och Tyskland] skulle utan tvekan framkalla ett proportionellt, effektivt och omedelbart svar från Islamiska republiken Irans sida, sa Amir-Abdollahian på fredagen under ett telefonsamtal med EUs utrikeschef Josep Borrell.

Läget i Iran är inte längre ett hotfullt scenario, utan en hotfull realitet som måste tas på största allvar.

Läs även: Politiska vilden Kakabaveh lägger ner sin röst – om S håller sitt löfte

Gabriella Mait

Reporter