Den paramilitära Wagner-gruppen har tappat förtroende för den ryska militärledningen och har börjat förflytta sig mot Moskva. Enligt Wagnergruppen är det ett sätt att straffa försvarsministern men man uppger samtidigt att det inte är en militärkupp.
Det var under midsommardagen som Wagnergruppen inledde sin offensiv mot den ryske militärledningen. Enligt uppskattningar består den privata armén av cirka 25 000 man, främst ryska militärer, men Wagner har även rekryterat erfarna militärer från andra länder. Wagner själva säger att deras styrka består av 50 000 män.
Wagnerstyrkor ska ha intagit den ryske staden Rostov-na–Donu i södra Ryssland. Ryska försvarsmaktens ledningscentral i staden står under belägring av Wagner. Dessutom har Wagnerenheter tagit kontroll över anläggningar omkring regionen vid den ryska staden Lipetsk, ca 45 mil söder om Moskva. Myndigheterna uppmanar befolkningen att stanna inomhus.
Enligt den ex-kriminelle Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen, har ryska soldater börjat ansluta sig till upproret i något som liknar en intern maktkamp.
Liknar militärkupp
Prigozjin menar att Rysslands ledning gjort fel val och att Putin snart kommer att ersättas med en ny president. Upproret är direkt riktat mot landets militärledning, och ett sätt att straffa försvarsministern. Samtidigt uppger Wagnergruppen att det inte rör sig om en militärkupp. Upproret ska även vara hämnd för ryska attacker mot gruppen, skriver SVT.
SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström säger att det dock liknar ett försök till militärkupp.
Givet att Prigozjins uttalande är sant finns det anledning att ifrågasätta ryska försvarsmaktens lojalitet med Putin, eftersom att ryska militärer har hoppat av till Wagnergruppen.
– Varför stöttar landet oss? För att vi är på väg på en marsch för rättvisa, säger Prigozjin på Telegram.