Sista kampanjdagen: Så avslutar kandidaterna
Idag måndag är den sista dagen på presidentvalskampanjen. Hur spenderar kandidaterna dagen? Ingen presidentkandidat kan vara överallt samtidigt, och därför kan vart de befinner sig de sista dagarna av kampanjen ge en fingervisning om hur de tror att valet står till. Hillary Clinton trodde 2016 att hon hade säkrat Michigan, Pennsylvania och Wisconsin, och brydde sig därför inte om att besöka någon av de tre delstaterna i kampanjens slutskede. Detta visade sig bli ett historiskt misstag när alla tre med oerhört knapp marginal sedermera röstade på Trump.
Var är då kandidaterna idag? Kamala Harris spenderar hela dagen i Pennsylvania. Detta är antagligen ett klokt beslut: Om Donald Trump vinner både Georgia och Pennsylvania, utöver de delstater han vann 2020, så vinner han också presidentvalet. Utan Pennsylvania och dess 20 elektorsröster är Trumps väg tillbaka till Vita Huset visserligen inte på något vis omöjlig, men ändå betydligt snårigare. Harris har med andra ord all anledning att spendera dagen med att mana på anhängarna och försöka vinna över Pennsylvania-väljare som fortfarande är osäkra.
Donald Trump då? Hans schema är mer intensivt: På bara en dag ska han ha fyra valmöten utspridda över tre delstater, nämligen Pennsylvania (två möten), North Carolina och Michigan. North Carolina är den enda delstaten som Trump vann 2020 där det inte är säkert att han kommer att vinna imorgon. Skulle Trump förlora North Carolina och dess 16 elektorsröster imorgon räcker det inte med att vinna Georgia och Pennsylvania, utan Trump måste då vinna ytterligare två delstater (exempelvis Arizona och Michigan) för att återigen få flytta in i Vita Huset.
Valmötet i Michigan är också strategiskt korrekt, särskilt som det spekuleras kring att sviktande valdeltagande bland etniska minoriteter (Michigan har förhållandevis många väljare med arabiskt ursprung) kan göra Harris mer sårbar i delstaten än opinionsmätningarna ger sken av.
Vart befinner sig då vicepresidentkandidaterna idag? Både JD Vance och Tim Walz har spenderat dagen i Wisconsin, en annan delstat som Trump vann med knapp marginal 2016, och förlorade med knapp marginal 2020. I de sex senaste mätningarna från Wisconsin, som alla släppts under de senaste tre dagarna, så leder Trump två, Harris två, och två är oavgjorda. Ingen ledning i någon mätning är statistiskt säkerställd. Med risk för att bli tjatig så tål det att upprepas: Det är så jämnt som det kan bli.
En viktig fråga under morgondagen kommer vara respektive kampanjs "ground game". Till skillnad från i Sverige så har amerikanska val generellt sett lågt valdeltagande, ofta runt 60 %. En stor del av kampanjernas resurser går åt inte till att övertyga den andra sidans väljare, utan om att få sina egna redan övertygade väljare att faktiskt gå till valurnorna och rösta. Detta gör kampanjerna bland annat genom att skicka ut volontärer på valdagen som knackar dörr i områden där många av deras väljare bor, och det är detta som kallas för "ground game".
Inom Republikanerna varnar många för att Donald Trumps "ground game" är svagt efter att han sedan förra valet lyckats rensa bort många erfarna individer från Republikanernas partiapparat, som han ersatt med sina egna lojalister (varav vissa från hans egen familj). Trump har också outsourcat en del av sitt "ground game" till ingen mindre än Elon Musk och Musks kampanjorganisation. Den senaste veckan har röster höjts som menar att detta var ett stort misstag och att Musk, som inte har någon erfarenhet av politiska kampanjer, inte ser ut att fixa jobbet att få väljarna till valurnorna. Är det bara pessimister och olycksfåglar, eller har Musk - och Trump - tagit sig vatten över huvudet? Om drygt 24 timmar vet vi.