Trump vs Harris - vem leder?
Med bara en månad kvar till presidentvalet i USA den femte november är det oerhört jämnt i opinionsmätningarna. Vad talar för vardera kandidat? Vi börjar med Trump:
It’s the economy, stupid.
Det är ingen hemlighet att plånboksfrågor ofta avgör val. Väljare, i synnerhet de som inte är överdrivet politiskt engagerade, frågor ofta sig själva om de har det bättre nu än de hade det för fyra år sedan. Om svaret är Ja, så röstar de på den sittande presidenten. Om Nej, på utmanaren. Även om USA:s ekonomi gått starkare än de stora Europeiska länderna, så är det ekonomiska missnöjet utbrett efter en mandatperiod som karaktäriserats av hög inflation.
Orkanen Helene
Nyligen svepte orkanen Helene över delar av östra USA och orsakade massiva översvämningar, inte minst i områden som inte haft översvämningar på över 100 år och som därför var helt oförberedda. Responsen från federala myndigheter har kritiserats hårt. Många för valet viktiga delstater har påverkats, och missnöjet med regeringen är där stort. Detta gynnar Trump.
Trump har flera vägar tillbaka
I amerikanska presidentval handlar det som de flesta vet om att få flest elektorsröster. Varje delstat har ett visst antal baserat på befolkning, och i 48/50 delstater får den som får flest röster i delstaten alla delstatens elektorsröster. 270 behövs för att vinna, vilket betyder att Trump behöver 35 elektorsröster som han inte vann förra valet.
Mätningar visar att Trump nästan helt säkert kommer att vinna tillbaka Georgia och dess 16 elektorsröster. Skulle Trump dessutom vinna Pennsylvania, där han vann 2016 och 2020 förlorade med knappa 1.2 %, så är han tillbaka i Vita Huset. Skulle han förlora Pennsylvania men vinna Arizona och Wisconsin, där Biden i båda fall vann med mindre än sju tiondelars procent, så räcker det också. Byt ut en av Arizona/Wisconsin mot Michigan, och utfallet blir detsamma. Värre för Harris är att…
Opinionsmätningar brukar underskatta Trump
Denna punkt är lite överskattad i min mening, eftersom Trump inte var så mycket i mätningarna 2016 som många i efterhand tycks ha trott. Ändå går det inte att bortse ifrån att Trump presterat bättre än mätningarna förutspått, vilket i ett val där mätningarna visar på helt jämnt skägg kan vara viktigt. I förra valet, 2020, så vann visserligen Biden – men nationellt blev segermarginalen 4.5 %, istället för de 7.2 % som mätningarna förutspått. Felmarginalen var faktiskt större än 2016, då Clinton bara överskattades med 1.1 % i nationella mätningar (dock betydligt mer i vissa viktiga delstater).
Innebär detta att Trump är storfavorit? Nej. Valet är jämnt, och det finns också skäl att tro att Kamala Harris kan dra det längsta strået:
Ekonomin går allt bättre
Okej, det är inte 2019 längre. Ändå så sjunker både räntorna och inflationen, samtidigt som arbetsmarknaden slår förväntningarna. I princip allting tyder på att de ekonomiska nyheterna väljarna får läsa mellan nu och valet kommer att vara positiva, vilket kan övertyga osäkra väljare att ge Harris en chans.
Trumps integritet och konspirationsteorier är åter i fokus
Donald Trump har aldrig erkänt att han förlorade valet 2020. Hans gärningar efter valet, inklusive men inte begränsat till upploppet den sjätte januari 2021, är nu på nytt i fokus efter att åklagaren Jack Smith, mannen som åtalar Trump för sin roll i upploppet, offentliggjort sitt bevismaterial. Om de 165 sidorna med bevis räcker för att fälla Trump får vi se, men klart är att det påmint väljarna om Trumps sämsta sida: Han är en oerhört dålig förlorare med tydliga narcissistiska drag. Trump är inte heller bra på att låta saker bero och fokusera, utan började omedelbart posta på sociala medier i caps lock om hur värdelös åklagaren var. Sådana distraktioner kan komma att kosta honom dyrt nu under upploppet.
Opinionsmätningarna överskattade Republikanerna 2022
Visserligen underskattades Trump 2016 & 2020, men 2022 gick mätningsfelet åt det andra hållet. I mellanårsvalet till USA:s kongress förväntades Republikanerna storma fram. Istället blev det en knapp seger i representanthuset och fortsatt minoritet i senaten. De republikanska kandidater som endorsats av Trump presterade dessutom sämre än snittet. Alla opinionsinstitut justerar sin metodik efter valen. Vi bör dra oss till minne att SD, efter att ha underskattats 2010 och 2014, plötsligt överskattades av många opinionsinstitut i valet 2018. Är det möjligt att samma sak händer här och Trump istället överskattas? Det vet vi om en månad. Värt att notera är dock att trenden i mätningarna är svagt positiv för Harris.
Harris kan faktiskt vinna delstater Biden förlorade
Trump behöver som sagt bara vinna 2 eller högst 3 delstater som han inte vann 2020 för att vinna racet. Detta förutsätter dock att han vinner alla delstater han vann för fyra år sedan. Detta är långt ifrån säkert: Som jag skrivit om tidigare har guvernörskandidaten i North Carolina skämt ut hela partiet med en sjaskig, barnförbjuden skandal, och nu leder Trump faktiskt inte längre i delstaten. Skulle Harris vinna North Carolinas 16 elektorsröster blir vägen tillbaka mycket längre för Trump.
Många, inklusive jag själv, utgick inför valet från att Florida skulle rösta på Trump, precis som 2016 och 2020. Ron DeSantis, delstatens populära republikanska guvernör, blev för två år sedan omvald med förkrossande 20 % i en delstat som en gång klassades som en ”swing state”. Den senaste mätningen från Florida visar dock att Trump bara leder med 2 %. Är det en ”outlier”? Kanske. Skulle Harris vinna Floridas 30 elektorsröster törs jag lova att hon också kommer stå som segrare nationellt.
Jag tror mig inte veta vem som kommer stå som vinnare den 5 november. Det finns till och med trovärdiga scenarion där valet kan sluta oavgjort (269-269), då det i så fall faller till kongressen att avgöra. Oavsett vilken kandidat man håller på, så bör alla hoppas på en tydlig segrare på valnatten. Det sista USA behöver är en röra likt den man såg efter valet 2020. Det var varken USA eller västvärlden råd med just nu.