Facebook noscript imageUSA ratificerar Sveriges Natoansökan – 18 republikaner röstade emot
Nato
USA ratificerar Sveriges Natoansökan – 18 republikaner röstade emot
Representanthuset har ratificerat Sveriges Natoansökan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Representanthuset har ratificerat Sveriges Natoansökan. Foto: Pontus Lundahl/TT

USA:s representanthus har med överväldigande majoritet godkänt Sveriges och Finlands Natoansökningar, men en liten grupp republikaner är helt emot: ”Amerika har inte råd att subventionera det socialistiska Europas försvar.”

Igår kväll ratificerade USA:s representanthus Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato med röstsiffrorna 394 för och 18 emot, rapporterar den amerikanska tidningen The Hill. Samtliga som röstade emot tillhörde det republikanska partiet. Två demokrater och 17 republikaner avstod från att rösta. Av representanthusets normalt 435 ledamöter är därtill fyra vakanta i väntan på fyllnadsval.

Den resolution som ledamöterna röstade igenom, och som tagits fram av bägge partierna gemensamt, uttrycker stöd för ett framtida svenskt och finskt Natomedlemskap, och uppmanar även övriga Natoländer att raticiera ländernas Natoansökningar. Därtill uppmanas Ryssland att inte motarbeta svenskt och finskt Natomedlemskap, liksom övriga Natomedlemmar att arbeta mot målet att lägga två procent av BNP på sina försvar.

Stöd från bägge partierna

Resolutionen togs fram med stöd från både det demokratiska och det republikanska partiet.

Husets demokratiske majoritetsledare Steny Hoyer talade entusiastiskt för resolutionen i den debatt som föregick omröstningen.

– Sverige och Finland kommer tillsammans att ge ett substantiellt bidrag till Natos kollektiva försvarsförmåga, och göra Östersjöregionen säkrare mot rysk aggression, sade han inför de samlade ledamöterna.

Republikanen Michael Turner, en högt uppsatt medlem av underrättelseutskottet och en av resolutionens sponsorer, tillade att Sverige och Finland har mycket att bidra med i Nato.

– Finland och Sverige har välutbildade försvarsstyrkor, moderna och sofistikerade vapensystem, och har förbundit sig att allokera två procent av BNP till försvarsutgifter. Deras försvarsmakter är väl samtränade med Nato efter att ha deltagit i ett flertal Natoledda operationer, från Afghanistan och Irak, till Bosnien–Hercegovina och Kosovo.

Republikanerna som röstade emot

18 republikanska ledamöter röstade dock emot resolutionen. Några av dessa har tidigare även röstat emot resolutioner om sanktioner mot Ryssland för landets invasion av grannlandet Ukraina, liksom mot lättnader för Ukraina kring avbetalningen av landets utlandsskuld.

En av dem som röstade emot är republikanen Thomas Massie. I ett inlägg på Twitter hänvisar han till en artikel om att endast åtta av 30 Natoländer når upp till tvåprocentsmålet om anslag till sina försvarsmakter, och kommenterar sitt motstånd mot svenskt och finskt Natomedlemskap så här:

– Amerika har inte råd att subventionera det socialistiska Europas försvar, och vi bör inte heller göra det. Ikväll röstade jag därför emot representanthusets resolution för att expandera Nato till att inkludera Sverige och Finland.

Läs även: Erdoğan hotar att frysa Sveriges Natoansökan

Ofer Maimon Gralvik

Krönike- och debattredaktör samt ansvarig utgivare.

debatt@bulletin.nu