Facebook noscript imageUSA stoppar rysk olja, gas och energi – men Tyskland fortsätter köpa Putins gas
Ekonomi
USA stoppar rysk olja, gas och energi – men Tyskland fortsätter köpa Putins gas
USA:s president Joe Biden meddelade på tisdagen att USA stoppar inköp av rysk olja, gas och energi. Foto: Andrew Harnik/AP
USA:s president Joe Biden meddelade på tisdagen att USA stoppar inköp av rysk olja, gas och energi. Foto: Andrew Harnik/AP

USA inför ett embargo mot import av rysk olja, gas och energi, meddelar president Joe Biden.
– Det innebär att rysk olja inte längre tas emot i amerikanska hamnar och det amerikanska folket ger (president Vladimir) Putin ännu en smäll, säger han.

Beslutet tas i samråd med EU-länderna, säger Biden.

Rysk olja stod för 3 procent av USA:s oljeimport i fjol, men beslutet kommer att kännas i amerikanska plånböcker, säger Biden.

– Att försvara friheten kostar. Dagens beslut kommer att märkas för oss här hemma, säger han och pekar på att bensinpriset stigit kraftigt sedan kriget inleddes och att det kommer att stiga ytterligare efter det nya beskedet.

– Jag ska göra allt i min makt för att minimera Putins prishöjningar här hemma, säger Biden och varnar amerikanska företag att han inte kommer ”tolerera” att de använder krisen för att höja priserna.

– Vi får alla betala för Rysslands aggression. Det här är inte rätt tid för att sko sig på det.

Trissade priser

Enligt nyhetsbyrån AP importerade USA i fjol 245 miljoner fat råolja och andra oljeprodukter, men ingen rysk naturgas.

Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på ELS Analysis, säger att beslutet innebär att priserna trissas upp ytterligare.

– Men det är ju inte en jättestor del av Rysslands export som går till USA, och för USA är det en relativt liten del av råoljan.

Den ryska exporten som varit viktigare för USA gäller eldningsoljan, säger Ciszuk.

– Men nu pratar Biden om att lyfta sanktionerna mot Venezuela för att kunna ersätta det här behovet, så då löser det sig rätt väl för USA på några månaders sikt.

Britterna fasar ut olja

Kanada har tidigare aviserat ett embargo mot rysk olja. Men EU-länderna, med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, har så sent som i måndags gjort klart att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.

EU-kommission vill enligt ett förslag som lades fram på tisdagen att EU ska klara sig utan leveranser från Ryssland från år 2030.

Som det ser ut i dag klarar inte den europeiska marknaden ett embargo mot rysk olja, framhåller Samuel Ciszuk.

– Europeiska raffinaderier är i princip anpassade från början till att gå på en mix av Uralolja (från Ryssland) och Nordsjöolja. Så hur ersätter du det?

Storbritannien ska dock fasa ut all import av rysk olja redan till årsskiftet, uppger näringslivsminister Kwasi Kwarteng på Twitter.

”Det kommer att ge marknaden och företag mer än tillräcklig tid att ersätta den ryska importen, som står för 8 procent av det brittiska behovet”, skriver han.

Det brittiska beslutet gäller inte naturgas, men Kwarteng uppger att regeringen ”tittar på andra sätt att helt få slut på det här”.

Rekordnivåer

Oljepriset snuddade vid historiska rekordnivåer när Bidenregeringens utrikesminister Antony Blinken i helgen meddelade att USA överväger ett embargo mot rysk olja.

De rekordhöga råvarupriserna i kölvattnet på Rysslands attack mot Ukraina och västliga sanktioner har fått bland annat Internationella valutafonden (IMF) att varna för betydande konsekvenser för världsekonomin.

Samuel Ciszuk frågar sig vad tisdagens beslut kommer leda till för reaktioner från ryskt håll.

– De har sagt att ”ger ni er på energiexporten så ser vi det som en upptrappning”. Nu är det det man gör, vad innebär det?

TT Nyheter