Facebook noscript imageUSA vill sätta afghanska tolkar på miltärbaser
Politik
USA vill sätta afghanska tolkar på miltärbaser
Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT
Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

Drygt 20 000 tolkar som USA använt sig av i Afghanistan har tillsammans med sina familjer sökt asyl i USA. I väntan på att visumansökningarna ska behandlas vill landet förpassa dem till andra länder.

Ungefär 20 000 afghanska tolkar och 15 000 anhöriga har sökt asyl i USA, men landet vill inte släppa in dem förrän visumansökningarna behandlas, skriver Wall Street Journal.

Lovat att hjälpa

USA har tidigare lovat att hjälpa tolkarna när man nu planerar att lämna landet. USA:s insats i Afghanistan avslutas den 11 september 2021 och det börjar brådska att få ut dem ur landet. Då tolkarna hjälpt amerikanska soldater under kriget lever de under hot och kommer troligen att bli måltavlor för talibanernas hämndattacker.

Försenad process

För att släppa in tolkarna och deras anhöriga i USA måste de vara säkerhetsklassade, något som tar tid, tid som snart inte finns. Processen har försenats mycket på grund av pandemin. Nu tittar tjänstemän i USA på att förflytta tolkarna med familjer till olika amerikanska militärbaser i Mellanösternländerna Kuwait och Qatar. Ungefär hälften av de asylsökande är i början av processen.

– Vi planerar för flera olika scenarier, inklusive för utsikten att det blir tiotusentals människor. Men hur många, hur snart och hur länge är fortfarande oklart, säger en källa till Wall Street Journal.

Förhandlingar

Tanken är att baserna, Camp As Sayliyah i Qatar och Camp Buehring i Kuwai, ska användas. De båda baserna var vitala i USA:s invasion av Irak, 2003.

Planen är att det ska byggas provisoriska bostäder på baserna. Om USA kommer överens med de båda länderna, är det inte klart exakt hur många av de 35 000 personerna som kommer att behöva bo där.

Ett och ett halvt år

De som hamnar på någon av militärbaserna tvingas att bo där i minst ett och ett halvt år innan de har en chans att få komma till USA. Tusentals välkomstpaket förbereds och kommer att innehålla hälso- och hygienartiklar samt militära matransoner – utan fläskkött, enligt WSJ.

Politisk samsyn

Både demokrater och republikaner är överens, något som är sällsynt i amerikansk politik, att landet ska hjälpa tolkarna. President Biden är frustrerad över att arbetet med att hjälpa tolkarna går långsamt. Påtryckningar från båda sidor av den amerikanska politikerskalan har gjort att presidenten beordrat att allt ska skyndas på.

2 500 afghaner kommer redan inom några dagar att anlända till Fort Lee, en militärbas i Virgina, USA. Där ska de vara i en vecka innan de kan flytta till egna permanenta bostäder.

Hittills har ungefär 70 000 afghaner som bistått den amerikanska militären fått permanent uppehållstillstånd i USA sedan 2008, rapporterar amerikanska UD.

Läs även: Afghanistan stoppar mottagandet av utvisade medborgare
Läs även: USA drar sig tillbaka från Afghanistan – talibanerna vinner mark

Tomas Hedlund