För att byta namn i Sverige krävs varken medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd. Det räcker med att ha sin hemvist i landet visar en granskning av Fokus. Namnbytet kostar 250 kronor och görs via ett enkelt webbformulär.
Sverige fick 2017 en ny, mer generös namnlag. Fokus granskning visar att varken svenskt medborgarskap eller permanent uppehållstillstånd krävs för att byta namn.
Det räcker med att personen vistas i Sverige ”i tillräcklig omfattning” för att kunna byta både för- och efternamn via ett webbformulär som kostar 250 kronor. Det är inte ens nödvändigt att vara folkbokförd i landet.
– En person som är statslös och endera har hemvist i Sverige, eller inte har hemvist i något land men vistas i Sverige omfattas också av personnamnslagen, säger Christina Forss, folkbokföringshandläggare vid Skatteverket, till Fokus.
Ny lag ersatte stränga regler
Så fungerar namnbyten:
• Man kan byta till vilket efternamn som helst som bärs av minst 2 000 personer
• För förnamn finns nästan inga begränsningar
• Det krävs endast en webbansökan och en avgift på 250 kronor
• Man behöver inte styrka sin identitet
Den tidigare lagstiftningen var striktare. Före 2017 fick man endast byta förnamn en gång under livet, med möjlighet till ytterligare ett byte efter särskild ansökan hos Patent- och registreringsverket.
Den nya lagen infördes på initiativ av dåvarande S-MP-regeringen och justitieminister Morgan Johansson. Skatteverket har ingen statistik över antalet namnbyten gjorda av icke-medborgare.
Fokus uppger att den nya lagen utnyttjats av kriminella nätverk. Sydsvenskan kunde 2021 rapportera att ett tiotal personer ur ett av Malmös kriminella nätverk hade bytt från utländska till svenskklingande namn.