Facebook noscript imageUtredare vill se nationellt familjehemsregister
Nyheter
Utredare vill se nationellt familjehemsregister
Europaparlamentarikern Carina Ohlsson (S) är särskild utredare för Barn och unga i samhällets vård. Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Europaparlamentarikern Carina Ohlsson (S) är särskild utredare för Barn och unga i samhällets vård. Arkivbild. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Många placeringar i familjehem eller på institution slutar med ett misslyckande. Nu krävs en omfattande reform där barnens inflytande ökar, institutionsvården begränsas och familjehemmen regleras, skriver den särskilda utredaren Carina Ohlsson (S) på Dagens Nyheters debattsida.

Utredningen om Barn och unga i samhällets vård lämnar på måndagen över ett antal förslag på förbättringar till socialtjänstministern. Förslagen utgår från de brister och problem som barn och unga i samhällsvård upplever.

Av dem som varit placerade i mer än fem år har nästan en tredjedel fem eller fler placeringstillfällen. Cirka åtta procent har så många som tio eller fler.

”Många omplaceringar sker utan att barnet eller den unga har fått vara delaktig i beslutet och onödigt akut. Vi anser att lagen behöver ändras för att säkerställa att barn och ungas inställning alltid inhämtas vid beslut om var barnet eller den unga ska bo”, skriver Ohlsson, som är Europaparlamentariker för Socialdemokraterna till vardags.

Utredaren efterlyser en reform av den svenska familjehemsvården där ett tillstånd ska krävas för att vara familjehem. Ett nationellt register ska också införas så att man kan säkerställa att olämpliga familjehem inte används igen.

När det gäller de barn och unga som måste vårdas på institution behöver kvaliteten på vården förbättras och vårdtiden vara så kort som möjligt, skriver Ohlsson.

”Med tanke på de risker som finns med institutionsvård menar vi att det tydligt ska framgå i lagen att barn och unga bara ska placeras på institution när de inte kan vårdas någon annanstans.”

TT Nyheter