I december tillsatte rikspolischef Anders Thornberg en utredning för att göra en ”fullständig genomlysning” av myndighetens agerande i samband med att det uppdagats att Linda Staaf, tidigare underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, Noa, och Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, haft en relation.
I december kunde Expressen avslöja att dåvarande regionpolischefen för Stockholm och Gotland, Mats Löfving, polisanmälts för bland annat misshandel, olaga förföljelse och grov fridskränkning av Linda Staaf.
Anmälningarna inkom från andra personer inom polisen, men lades snabbt ner då Staaf nekade till att hon utsatts för brott.
I samband med att polisanmälningarna uppdagades blev det även allmänt känt att Staaf och Löfving hade haft ett förhållande.
Det var efter avslöjandet om polisanmälningarna som Bengt Åsbäck, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, inledde en förundersökning om grovt tjänstefel. Detta eftersom Löfving i sin dåvarande roll som chef för Nationella operativa avdelningen, Noa, tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef 2015.
Även rikspolischef Anders Thornberg tillsatte i december en utredning för att klargöra myndighetens agerande i samband med Staaf- och Löfvinghärvan. Den särskilda utredaren, Runar Viksten, uppger till SvD att han nu är klar med sin bedömning.
Onsdagen den 22 februari kommer Viksten att presentera slutsatserna från sin utredning under en pressträff.
– Arbetet har gått enligt plan och jag har fått prata med de människor jag velat prata med. Jag har fått ett bra grepp på det som har hänt och kommer att presentera en del slutsatser. Alla kommer inte att hålla med om dem, säger Viksten till SvD.
Han påpekar även att han tror att en del kommer att bli förvånade över det resultat som meddelas nästa vecka.
Särskilda utredningen fortsätter
Den 1 februari meddelades det att Mats Löfving delgivits misstanke om brott. Anklagelserna gäller dels grovt tjänstefel i samband med att Staaf tillsattes som underrättelsechef 2015, dels ett senare beslut som innebar att Staaf fick ett tjänstevapen.
Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren kan inte säga när den utredningen blir klar.
– Det återstår förhör och analyser av digitalt material samtidigt som inkommande tipsuppgifter bearbetas efter hand, säger han i ett pressmeddelande.
Tills vidare har Mats Löfving omplacerats och fått andra arbetsuppgifter. Linda Staaf skulle ha tillträtt en ny tjänst på justitiedepartementet i januari, men är för närvarande kvar på Noa.
Läs även: Polischef misstänks ha anställt sin flickvän i ny rekryteringshärva