Facebook noscript imageUtredning: Fler bör ges förtur i bostadskön
Nyheter
Utredning: Fler bör ges förtur i bostadskön
Fler kan komma att få förtur på bostadsförmedlingen. Foto: Helena Landstedt/TT
Fler kan komma att få förtur på bostadsförmedlingen. Foto: Helena Landstedt/TT

Har du köat åratal i bostadskön? Då finns en risk att du snart kan bli omkörd – en ny statlig utredning föreslår att fler personer och grupper med akuta behov bör kunna ges förtur.

För att erbjudas en hyresrätt gäller idag främst kötid. Utredningen Sänk tröskeln till en god bostad som idag presenterades av den tidigare miljöministern Karolina Skoog, föreslår dock att fler hushåll skall ges förtur i bostadskön och att fler bostäder skall kunna reserveras.

I nuläget är det främst näringslivsförtur, alltså personer som fått arbete i en kommun och som bor utom pendlingsavstånd, samt personer med medicinska eller sociala skäl och anvisade nyanlända som ges förtur. Men det är sällan förtur tillämpas. I Stockholm beviljades endast 41 förturer år 2020.

Utredningen vill därför ”möjliggöra för kommunerna att tillämpa förturer i en större utsträckning än i dag. […] det ska finnas ett omfattande utrymme för förturer jämfört med i dag”, enligt ett av förslagen som lagts fram.

– Kommunerna måste vara transparenta och tydliga hur de för in kriterier i bostadsförmedlingen. Då kan de tillämpa både reservationer och förturer, säger Skoog till Studio Ett.

– Kö bör vara huvudspåret men bör kompletteras med förtur för de med akuta behov. Det blir mer rättvist, anser Skoog, som nämner våldsutsatta kvinnor med barn som ett exempel på en grupp med sådana behov. Idag står runt 700 000 personer i Stockholms bostadskö och cirka 250 000 i Göteborgs. Den genomsnittliga kötiden är 8,2 år i huvudstaden och 6,5 år i Göteborg. En majoritet av de köande anses inte var aktiva sökande och inte vara i behov av en bostad i närtid.

– Det är viktigt att det [förturer] begränsas. Den stora merparten måste förmedlas enligt kötid, annars blir det ointressant för de flesta, understryker Hanna Larsson, expert inom bostadspolitik vid Sveriges Allmännytta i samma radioprogram.

Statlig hyresgaranti åt kommunerna föreslås

– Det räcker inte att bygga nya bostäder. De är rätt dyra och når inte de som mest behöver dem. Vi behöver riktade åtgärder, säger Skoog.

Ett annat förslag som läggs fram är en ny hyresgaranti riktad mot barnfamiljer som inte klarar av att skaffa en bostad på egen hand. Där skall staten kompensera kommuner som går in och betalar hyran åt de barnfamiljer som inte klarar av det. Hyresgarantin skall löpa i max två års tid.

Det är främst hushåll med skulder och anvisade nyanlända som idag blir hjälpta av hyresgarantier.

Läs även: De missgynnas mest på bostadsmarknaden

Dorothée Enskog