Facebook noscript imageUtredning föreslår: Permanenta uppehållstillstånd kan försvinna
Nyheter
Utredning föreslår: Permanenta uppehållstillstånd kan försvinna
Migrationsminister Johan Forssell (M). Foto: Viktoria Bank/TT
Migrationsminister Johan Forssell (M). Foto: Viktoria Bank/TT

En ny utredning föreslår att Sverige enbart ska ge tidsbegränsade uppehållstillstånd till flera skyddsgrupper och ta bort möjligheten till permanenta tillstånd, skriver Justitiedepartementet i ett pressmeddelande. Enligt migrationsminister Johan Forssell (M) är detta ”en viktig pusselbit” i arbetet mot integration- och utanförskapsproblem.

9 apr 2025 11:08

Regeringen har på onsdagen tagit emot ett delbetänkande från den så kallade Minimininivåutredningen med förslag som innebär omfattande förändringar i Sveriges asylsystem.

Utredningen föreslår att flyktingar, alternativt skyddsbehövande och kvotflyktingar endast ska kunna få tidsbegränsade uppehållstillstånd, inte permanenta som tidigare varit möjligt.

– Regeringen skärper asylinvandringen för att skapa bättre förutsättningar att lösa integrations- och utanförskapsproblemen i samhället. De här förslagen är en viktig pusselbit i det arbetet, säger migrationsminister Johan Forssell enligt regeringens pressmeddelande.

Sverige ska kunna säga nej oftare till asylsökande

Utredningen föreslår även att möjligheterna att avvisa asylansökningar ska utökas avsevärt. Det ska bli möjligt att neka prövning om det finns ett säkert tredje land som personen kan skickas till – även om personen har familjeanknytning eller annan särskild koppling till Sverige.

”Förslagen innebär en tydlig skärpning i förhållande till nuvarande regler”, skriver Justitiedepartementet i pressmeddelandet.

Migrationsminister Forssell, som nyligen återvänt från Schweiz där han studerat landets striktare system för medborgarskap mellan måndag och tisdag, har återkommande betonat vikten av skärpta regler.

”Jag vill att ett svenskt medborgarskap ska förtjänas genom egna ansträngningar”, sade Forssell inför resan enligt ett tidigare pressmeddelande.

Anpassning till EU:s nya regler

Utredarna har också analyserat hur Sverige bör anpassa sin lagstiftning till EU:s nya migrations- och asylpakt. I betänkandet föreslås att asylsökande fortsatt ska ha rätt till kostnadsfri rättslig rådgivning genom ett offentligt biträde, men att statens ansvar för kostnaden begränsas.

Om förslagen blir verklighet ska de nya reglerna träda i kraft den 12 juni 2026.

Regeringen kommer nu att analysera förslagen noggrant innan de skickas ut på remiss, meddelar Justitiedepartementet.

Cecilia Aspegren

Journalist.

Gå med i vår gemenskap

Stöd oss genom att bli prenumerant