Facebook noscript imageUtrikesfödda kraftigt överrepresenterade i bidragsbrott
Nyheter
Utrikesfödda kraftigt överrepresenterade i bidragsbrott
Försäkringskassan med ny rapport. Foto: Jessica Gow/TT
Försäkringskassan med ny rapport. Foto: Jessica Gow/TT

En ny intern rapport från Försäkringskassan avslöjar stora skillnader i bidragsbrott mellan olika grupper. Utrikesfödda är överrepresenterade inom nästan alla bidragsformer, medan inrikesfödda konsekvent är den grupp som är minst benägen att begå bidragsbrott.

10 aug 2024 17:46

En omfattande intern rapport gjord av avdelningen för ledningsstöd hos Försäkringskassan kastar nytt ljus över vilka som begår bidragsbrott i Sverige. Något Verifiera var först att rapportera om.

Rapporten visar att utrikesfödda är överrepresenterade bland de som misstänks för bidragsbrott inom nästan alla undersökta bidragsformer.

Över– och underrepresentation utifrån var man är född.

Ett värde under 1 visar på underrepresentation, ett värde över 1 visar på överrepresentation.

Förmån Inrikesfödd Inrikesfödda med Utrikesfödda föräldrar Utrikesfödd
Arbetsmarknadsstöd 0,6 1,2 1,3
Assistansersättning 0,4 0,8 3,1
Barnbidrag 0,1 0,8 3,0
Bostadsbidrag 0,6 1,5 1,2
Bostadstillägg 0,7 1,4 2,0
Ersättning för karensavdrag 0,9 1,9 1,2
Föräldrapenning 0,4 1,5 2,7
Sjukersättning 0,7 0,9 1,9
Sjukpenning 0,7 1,7 2,1
Tillfällig föräldrapenning 0,6 1,9 2,1
Underhållsstöd 0,3 1,4 1,8

Mest påtaglig är överrepresentationen för utrikesfödda inom bidrag som assistansersättning (3,1 gånger), barnbidrag (3,0 gånger) och föräldrapenning (2,7 gånger).

Även andra generationens invandrare överrepresenterade

Rapporten visar också att inrikesfödda med utrikesfödda föräldrar, andra generationens invandrare, är överrepresenterade inom de flesta förmåner, särskilt inom ersättning för karensavdrag (1,9 gånger), tillfällig föräldrapenning (1,9 gånger) och sjukpenning (1,7 gånger).

Inrikesfödda är däremot konsekvent underrepresenterade inom samtliga studerade förmåner. De är den grupp som är minst benägen att begå bidragsbrott.

Underrepresentationen är särskilt tydlig inom barnbidrag (0,1 gånger representerade) underhållsstöd (0,3 gånger) samt assistansersättning och föräldrapenning (båda 0,4 gånger).

I rapporten framgår att 71 procent av de polisanmälningar som Försäkringskassan gör läggs ner.

Mellan raderna i rapporten går det att utläsa att ett problem med bidragsbrotten är att det sker i invandrarnätverk och klanstrukturer och att Försäkringskassan inte idag är rustade för att hantera det. Det antyds också att det finns invandrargrupper där bidragsbrott är vanligare förekommande.

Ur rapporten:

Till exempel förekommer upplägg med skenseparation för att förmåner som bostadsbidrag och underhållstöd, men där familjebandet inte är brutet. Men det kan finnas bidragsbrott som myndigheten idag inte upptäcker som skulle kunna upptäckas med hjälp av till exempel kunskap om familjerelationer. Det kan vara så att individer som begår bidragsbrott oftare är i en miljö eller ett sammanhang där andra också begår bidragsbrott. Då skulle även till exempel kunskap om familjerelationer kunna vara viktig.

Pelle Zackrisson

Pelle Zackrisson är chefredaktör och ansvarig utgivare för Bulletin.

Han har tidigare bland annat jobbat inom Mittmedia (numera Bonnier Local News), på Sveriges Radio, Riks och Nyheter Idag.

Gå med i vår gemenskap

Stöd oss genom att bli prenumerant