Facebook noscript imageValet 2022: Gör Bulletins valkompass – Valbarometern 2022
Politik
Valet 2022: Gör Bulletins valkompass – Valbarometern 2022
Foto: Erik Mårtensson/TT och Valbarometern
Foto: Erik Mårtensson/TT och Valbarometern

Bulletin presenterar Valbarometern 2022, en mer djupgående valkompass i samarbete med bröderna Daniel och Martin Sonesson.
– Vi hoppas och tror på att vår valbarometer verkligen ger användaren chansen att få reda på vilket parti de borde rösta på, säger Daniel Sonesson till Bulletin.

Under måndagen lanserar bröderna Daniel Sonesson och Martin Sonesson sin stora valkompass, Valbarometern 2022, på Bulletin. En mer djupgående valkompass som låter människor upptäcka vilket parti de främst sympatiserar med, än vad som tidigare presenterats i andra medier. Bland annat har Valbarometern 2022 fler frågor, 43, än de flesta andra valkompasser. Sedan man har besvarat frågorna får man välja vilka åtta ämnen som är viktigast för en själv.

– Vi hoppas och tror på att vår valbarometer verkligen ger användaren chansen att få reda på vilket parti de borde rösta på. Valbarometern.com består av hela 43 frågor och användaren får också chansen att uttrycka vilka åtta frågor som är viktigast för just dem. Sedan viktas resultaten mot de val användaren gör. Man kan se resultaten både på totalen och även vilka partier man mest sympatiserar med vad gäller endast de viktigaste frågorna för en själv, säger Daniel Sonesson till Bulletin.

Fler och viktiga ämnen

De flesta valkompasser undviker känsliga ämnen, något som bröderna Sonesson känner är fel. Det gör att frågeunderlaget i Valbarometern 2022 är större och bredare än i andra undersökningar.

– Vi såg ett behov av att ta fram en valbarometer som låter människor ta reda på vilka partier de har samsyn med i verkligt viktiga frågor, säger Martin Sonesson till Bulletin.

– Flera av de övriga valkompasserna har ett för litet frågeunderlag och de undviker också vissa mer känsliga men viktiga frågor, säger Daniel. Gårdsförsäljning av vin är inte en fråga gemene man brinner för men däremot undrar gemene man hur partier ser på den eskalerande kriminaliteten, hur man ser på sjukvården, hur man tänker kring integrationen och polisens resurser samt mandat, fortsätter Daniel Sonesson.

Medborgerlig samling

Som en av få valkompasser har Valbarometern 2022 även lagt in Medborgerlig samlings ståndpunkter i sin algoritm. Något som ger Bulletins läsare nio olika partier att välja mellan.

– Vi har helt enkelt gjort en valbarometer där människor får chansen att uttrycka det de anser vara särskilt viktigt för just dem kring frågor vi ser förekomma oftare i debatten, säger Martin Sonesson och fortsätter:

– Dessutom har vi länge skådat ett intresse hos den borgerliga oppositionen för Medborgerlig samling som parti. Vi har en hypotes om att fler sympatiserar med Medborgerlig samling än vad som tidigare framkommit och därför tycker vi det är rimligt att man som väljare får möjligheten att också se hur deras politik linjerar med ens egna uppfattningar.

Gör testet här

Läs mer: Hjort: Det godaste valfläsket kan få obehagliga följder

Tomas Hedlundfakta

Bröderna Sonesson

Daniel Sonesson och Martin Sonesson har ett långt och gediget politiskt engagemang och intresse.

Daniel Sonesson har bland annat varit aktiv inom Moderaterna i 20-årsåldern och även gjort flera politiska utspel där han figurerat i såväl Svenskt näringsliv, BreakIT och Di Digital i olika sammanhang. Bland annat brinner Daniel för att det måste vara enklare att driva företag, att skatteslöseriet måste åtgärdas och vi behöver ta krafttag mot den eskalerande kriminaliteten. När Daniel Sonesson var vd för SUP46 drev han bland annat ett politiskt upprop i form av Startupmanifestet för att uppmärksamma behovet av att göra Sverige till ett land i världsklass att skala upp verksamheter och skapa framtidens jobb i.

Martin Sonesson är en erfaren IT-konsult och programmerare inom techbranchen. Han har ingen politisk bakgrund. Det är han som tagit fram variablerna i Valbarometern 2022.