Facebook noscript imageValet 2022: Premiär för Bulletins väljarundersökning – gör den idag
Politik
Valet 2022: Premiär för Bulletins väljarundersökning – gör den idag
Gör Bulletins väljarundersökning redan idag. Helt unik i sin sammansättning. Foto: Pontus Lundahl/TT
Gör Bulletins väljarundersökning redan idag. Helt unik i sin sammansättning. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu kan Bulletin äntligen presentera en egen väljarundersökning, en undersökning som är unik på många sätt. Tveka inte! Vilka skulle du rösta på om det vore val idag? Sedan har vi en twist, mer om den längre ner.

Under onsdagen lanserades Bulletins egen väljarundersökning. Den är framtagen tillsammans med Valbarometern och bröderna Daniel och Martin Sonesson, som också gjorde Bulletins valkompass, som över 20 000 personer har testat.

Nu tar vi tillsammans ett steg till för att få fram en väljarundersökning där vi har med hela 20 partier som kandiderar till riksdagen och som lämnat in namn på kandidater till valmyndigheten innan tiden för det gick ut 29 april i år.

Tre steg – två är helt unika

Bulletins väljarundersökning sker i tre steg och vi lanserar ”garanterad plats” i steg två.

Steg ett är som alla väljarundersökningar. Du väljer det parti du skulle ha röstat på om det vore val idag. Här tror vi att det är många som väljer bort det parti som ligger väljaren närmast om hjärtat, men röstar på något av de största partierna för att kunna göra skillnad i riksdagsvalet.

I steg två röstar du på det parti vars politik står dig närmast, vare sig de kommer in i riksdagen eller inte. En röst som inte räknas om partiet inte kommer över fyraprocentspärren. Då blir det det första valet som gäller. Vi tror att det är många som inte röstar på ”sitt parti”, då man tror att rösten kan vara bortkastad.

Vilka ska få sitta i regeringen?

I det sista steget väljer du upp till fem partier som du skulle vilja se sitta i en regering. Det är du som bestämmer regeringens sammansättning utifrån hur du tror att en bra regering skulle kunna vara sammansatt.

Inom ett par veckor redovisar vi resultatet av vår väljarundersökning.

Ett tips: Om du har svårt att göra väljarundersökningen i din mobil, testa att göra den på en surfplatta eller på en dator. Ser du bara tio partier, skrolla på sidan i rutan.

Läs även: Bulletins valbarometer: Det blir tufft för S att bilda en majoritetsregering

Tomas Hedlund