Facebook noscript imageValmyndigheten föreslår en gemensam valsedel
Nyheter
Valmyndigheten föreslår en gemensam valsedel
Så här ser förslaget ut på Valmyndighetens nya valsedel. Foto: Skärmdump Valmyndighetens hemsida
Så här ser förslaget ut på Valmyndighetens nya valsedel. Foto: Skärmdump Valmyndighetens hemsida

Strul och fusk med valsedlar kan bli ett minne blott. Under onsdagen presenterade Valmyndigheten ett förslag på hur en ny gemensam valsedel kan se ut. På så sätt kan man försvåra för sabotörer som slänger eller gömmer valsedlar.

Under onsdagen presenterade Valmyndigheten ett förslag på hur framtidens valsedel kan se ut under ett seminarium i Almedalen.

På den eventuellt nya valsedeln kommer alla partier, exklusive vissa småpartier, att finnas presenterade. Det kommer även att finnas möjlighet att rösta på ett småparti som inte finns listade bland partierna på valsedeln.

Myndigheten skriver på sin hemsida att ”många av de problem, utmaningar och incidenter som förekom under 2022 års val är kopplade till valsedlar. Om inte några åtgärder vidtas före valen 2026 finns risk att problemen upprepar sig eller eskalerar”.

Om den gemensamma valsedeln kommer införas till nästa val är oklart då det krävs en ändring i vallagen.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har tidigare kritiserat Sverige när det kommer till vår hantering av valsedlar. OSSE:s valobservatörer har bland annat pekat på att valsedlarna är för många och för krångliga att hantera.

Därför anser OSSE att Sverige bör överväga ytterligare åtgärder för att säkerställa att valsedlar är tillgängliga på lika villkor för alla deltagande partier.

Röstats ner

Tidigare S-regeringar har varit ignoranta på förslag gällande mer demokratiska funktioner i valen. Det erfar Markus Wiechel, riksdagsledamot för SD, som under många år motionerat om gemensamma valsedlar. Men motionen har avslagits varje år.

– Jag ser det här förslaget som mycket positivt och dessutom så underlättar det logistiken och ökar rättssäkerheten. Sen slipper vi slänga tonvis med papper helt i onödan, säger han till Bulletin.

Det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling har också drivit frågan om en gemensam valsedel under en längre tid. Enligt partiets demokratipolitiska talesperson, Lena Malmberg, är det ett steg i rätt riktning för att stärka demokratin.

– Äntligen, skriver hon på sin Facebook-sida.

Läs även: Lugnt vid koranbränning i Stockholm – Turkiet och Ryssland fördömer

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu