Facebook noscript image”Skammens parti” – kritiken mot Vänsterpartiet efter Ukrainabeskedet
Ukrainakriget
”Skammens parti” – kritiken mot Vänsterpartiet efter Ukrainabeskedet
Historiens dom kommer att bli hård över Vänsterpartiet enligt Charlie Weimers. Under måndagen ställde sig inte Nooshi Dadgostars parti bakom förslaget att skicka vapen till Ukraina. Något som enligt Weimers spelar Ryssland och Vladimir Putin (i mitten) i händerna. Foto: Jessica Gow/AP/Pressbild
Historiens dom kommer att bli hård över Vänsterpartiet enligt Charlie Weimers. Under måndagen ställde sig inte Nooshi Dadgostars parti bakom förslaget att skicka vapen till Ukraina. Något som enligt Weimers spelar Ryssland och Vladimir Putin (i mitten) i händerna. Foto: Jessica Gow/AP/Pressbild

Alla partier utom Vänsterpartiet röstade i riksdagen för att skicka vapen till Ukraina för att hjälpa i försvaret mot Rysslands invasion. Nu anklagas V för att ställa sig på ”Kremls sida”.
– Det här kommer att vara en mycket mörk dag i Vänsterpartiets historia. Det är ett skammens parti, säger Charlie Weimers (SD), EU-parlamentariker.

Sedan i torsdags har Ryssland bedrivit ett oprovocerat fullskaligt invasionskrig mot Ukraina.

Den ukrainska regeringen har bett omvärlden om militärt stöd. På torsdagsförmiddagen läste den ukrainske ambassadören upp en önskelista med utrustning för försvars- och utrikesutskottet enligt Aftonbladet.

På söndagen meddelade regeringen att Sverige kommer att skicka 5 000 pansarskott 86, 5 000 hjälmar, 5 000 skyddsvästar och 135 000 fältransoner till Ukraina. Dessutom ska 500 miljoner kronor skickas i direkt stöd till den ukrainska regeringen för att stärka det ukrainska försvaret.

Men först skulle under måndagen beslutet om att skicka stöd gå via riksdagen och finansutskottet. Där ställde sig alla bakom förslaget – utom Vänsterpartiet.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport. Ska man ändra på det krävs en mer noggrann analys, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati till Expressen.

Istället vill V öka det ekonomiska stödet enligt Esbati.

Charlie Weimers, EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, har drivit frågan om vapen till Ukraina sedan 15 februari. Han säger att han inte är förvånad över Vänsterpartiet.

– Vänsterpartiet har alltid konsekvent ställt sig på Kremls sida. Deras ovilja att ompröva sin syn på stöd för Ukraina visar att de har omogen säkerhetspolitik, säger Charlie Weimers.

Vänsterpartiets ställningstagande definierar partiet och man blir ett ”skammens parti”, enligt Weimers.

– Det här kommer att vara en mycket mörk dag i Vänsterpartiets historia. Det kommer också att vara mycket svårt för Socialdemokraterna att argumentera för väljarna vad det blir för säkerhetspolitik i den händelse av att man har ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet.


Vad säger du om argumentet från Vänsterpartiet om att man i stället vill skicka ökat ekonomiskt stöd?

– Det är naturligtvis något man behöver göra. Jag har medförfattat ett förslag i EU-parlamentet som går ut på att skicka både militärt och ekonomiskt stöd till Ukraina, säger Charlie Weimers.

– Sverige bör ge det stöd vi själva förväntar oss att få om vi blir invaderade.

Före invasionen sade SD i EU-parlamentet nej till ekonomiskt stöd till Ukraina och ville istället bara skicka militärt stöd. Nu har man ändrat sig.

– Det råder krig i Ukraina. Vi i SD är budgethökar. När kriget är ett faktum måste vi förhålla oss till att verkligheten har förändrats och då behöver Ukraina få både militärt och ekonomiskt stöd.

– Sedan är det som Ukrainas regering mycket tydligt bett om vapen.

Under söndagen höll Tysklands förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz ett redan historiskt tal till det tyska parlamentet, Bundestag. I sitt tal lade Scholz om 40 års tysk försvarspolitik. Scholz meddelade stora försvarssatsningar och att Tyskland nu ska avsätta två procent av sin årliga budget för försvaret – Natomålet.

Scholz förklarade också att energiberoendet till Ryssland skulle brytas. Senare har Tyskland meddelat att kärnkraftsnedläggningarna i landet ska avbrytas och alternativ till rysk gas kommer att ses över.

– Det var en rödgrön regering i Tyskland som gjorde den här omläggningen, säger Charlie Weimers.

Han fortsätter:

– Men hur mycket förmåga att ompröva sin strategi har Socialdemokraterna i Sverige visat? Vad har man dragit för slutsatser av den senaste tidens händelser? Inga skulle jag vilja säga. Det finns ingen framsynt politik hos S i Sverige.

Men samtliga partier kommer att behöva pröva sina tidigare ställningstaganden, tror Charlie Weimers.

– Jag tror att det kommer att bli en ordentlig försvars- och säkerhetspolitisk diskussion. Min förhoppning är att man då sätter nationens intresse före partiernas. Att man har en förutsättningslös debatt.

– Där kan vi komma fram till, tillsammans med Finland, om det är ett medlemskap i Nato som är den bästa vägen framåt för Sverige.

Pelle Zackrisson