Facebook noscript imageVänsterpartiet samlar in pengar till YPG/YPJ
Nyheter
Vänsterpartiet samlar in pengar till YPG/YPJ
Västerpartiet vill samla in pengar till YPG som anses stå PKK nära, vars flaggor gärna vajar vid V:s demonstrationer, som här vid Nooshi Dadgostars förstamajtal. Foto: Skärmdump Twitter / Johan Nilsson/TT
Västerpartiet vill samla in pengar till YPG som anses stå PKK nära, vars flaggor gärna vajar vid V:s demonstrationer, som här vid Nooshi Dadgostars förstamajtal. Foto: Skärmdump Twitter / Johan Nilsson/TT

Rojavakommittéerna och Vänsterpartiet kör en insamling för att ge pengar till de kurdiska organisationerna YPG och YPJ. De menar att insamlingen inte täcks av den nya terrorlagstiftningen och därför ska pengarna skickas in efter att den nya lagen trätt i kraft.

Rovajakommittéerna uppmanar på twitter till att utmana den nya terrorlagstiftningen. De uppmanar folk att skänka pengar som sedan skickas vidare till YPG och YPJ.

I det avtal som förra utrikesministern Ann Linde (S) ingick med Turkiet förra sommaren ingår ett avståndstagande från dessa två organisatorer.

De är inte terrorklassade men uppfattas som alltför närstående till PKK, och både den förra regeringen och Tidöpartierna har tagit avstånd från dem.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK som är en av EU terrorlistad organisation, för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, sa utrikesminister Tobias Billström (M) i Ekots lördagsintervju.

Kritiker har menat att organisationerna utgör en fasad för PKK, som ska göra det möjligt för exempelvis USA att kunna samarbeta med dem i kampen mot IS, utan att öppet närma sig PKK.

När Ulf Kristersson gästade TV4 i fjol, sa han:

– Sverige ska inte vara en plats där det är enkelt att bedriva grunden för terrorism.

– Framför allt handlar det här om att bekämpa terrorism och all verksamhet som på svensk mark stöttar eller samlar in pengar till terrorism. Sverige ska vara en plats som motarbetar terrorism på alla sätt.

Swishnumret tillhör Vänsterpartiet i Malmö

Men swishnumret som Rojavakommittéerna sprider tillhör inte dem utan Vänsterpartiet i Malmö. Även bilden i inlägget inkluderar också Vänsterpartiet i Malmö.

De vill utmana idén, som de hävdar kommer från Turkiets president Erdoğan, att det är förbjudet att samla in pengar till organisationerna.

Pengarna samlas in till fram till 30 maj, för att skickas 1 juni, samma dag som den nya terrorlagstiftningen börjar att gälla.

Nyhetsredaktionen